Az idei Vuelta a Espana útvonala - II. rész

Augusztus 22-én, szombaton veszi kezdetét az év harmadik háromhetese, a 70. Vuelta a Espana. Nézzük, mi vár a kerekesekre a verseny második felében. 

11. szakasz (szeptember 2., szerda): Andorra la Vella-Cortals d'Encamp (138 kilométer)

A pihenőnapot követően nem sok teketóriázás következik, kőkemény hegyi szakasz vár a mezőnyre Andorrában - az idei Spanyol Kör egyik legnehezebbje. A viszonylag rövid, hullámvasútra hasonlító, majd' 5000 méternyi szintkülönbséget tartalmazó penzum sorrendben három 1., egy kiemelt és egy 2. kategóriás kaptatót tartalmaz a záró, 9 kilométer hosszú, 1. kategóriás, végig 7% feletti meredekséget magába foglaló Alto Els Cortals d'Encamp előtt. Brutális...

 

12. szakasz (szeptember 3., csütörtök): Escaldes-Engordany. Andorra-Lleida (173 kilométer)

Szükség van egy kis lazításra, s erre tökéletes lehetőséget nyújthat a Katalóniába vezető etap - mindössze egy emelkedő a leküzdendő feladat. Akár a szökés napja is lehet, ellenben vélhetően a sprinterek csapatai megpróbálják kihasználni az adódó lehetőséget, így a gyorsak tűzijátékát csodálhatjuk majd a végjátékban. 

13. szakasz (szeptember 4., péntek): Calatayud-Tarazona (178 kilométer)

Első ránézésre egyértelműen legyinthetnénk, úgyis mezőnyhajrá lesz, mindenféle érdekesség nélkül. A Vuelta azonban nem az a szokványos viadal, ennek értelmében a kellemetlen emelkedők - így a cél előtt 30 kilométerrel lévő Alto del Moncayo - megrostálhatják a pelotont, egyben lehetőséget adnak a lószolók népes táborának is.

14. szakasz (szeptember 5., szombat): Vitoria-Alto Campoo. Fuente del Chivo (215 kilométer)

Indul a nagybetűs verseny! Hosszú, látványos szakasz a Vizcayai-öböl árnyékában, ahol az összetettért csatázók vélhetően többször is megkínálják egymást. Az 1. kategóriás, húzós Puerto del Escudo még csak felvezetése a hosszú Alto Campoónak, melynek utolsó háromezer métere remek sansz az erősek számára. 

15. szakasz (szeptember 6., vasárnap): Comillas-Sotres. Cabrales (175,8 kilométer)

Csalfa Asztúria... Aki bújt, bújt, aki nem, nem, a három rettenet középső tagja a szakasz, ahol a tengerszint mellől előbb egy 2., majd zárásképp egy roppant nehéz 1. kategóriás hegy szerepel a programban. Az Alto del Sotres sok 10% fölötti részt tartalmaz, 12 kilométeren pillanatok alatt lehet mennyből a pokolba, avagy pokolból a mennybe jutni.

16. szakasz (szeptember 7., hétfő): Luarta-Ermita de Alba. Quirós (185 kilométer)

Hét kisebb-nagyobb, rövidebb-hosszabb kaptató és 5010 méter szint: nagy taktikázós délután lehet a második szünnap előtti, ahol nem lenne meglepetés egy jól ütemezett szökés hazaérése sem. Ahhoz, hogy átérezzük, mi is várhat a kerekesekre, elég megvizsgálni az Alto Ermita de Albát, a hét kilométer legkönnyebb pontja 8%-os, legnehezebbje 21,5... 

17. szakasz (szeptember 9., szerda): Burgos-Burgos ITT (38,7 kilométer)

Hasznos regenerálódás Burgosban, lássuk be, szüksége is lesz a Vuelta karavánjának erre. Ezt követően ugyanis jön a viadal egyetlen egyenkénti időfutama, egy teljesen sík, hosszú kronó, végig 1000 méterrel a tengerszint fölött. Percek röpködhetnek.

18. szakasz (szeptember 10., csütörtök): Roa-Riaza (204 kilométer)

A madridi régió felé haladva a próbálkozóké lehet a főszerep, kísértetiesen hasonlít a szakasz az idei Tour de France gapi etapjára. 15 kilométerrel a vége előtt tornyosul a Puerto de la Quesara, ha valamilyen csoda folytán együtt ér ide a peloton, az erősebb sprintereknek kínszenvedés lesz az élbolyban maradniuk. 

19. szakasz (szeptember 11., péntek): Medina del Campo-Ávila (185,8 kilométer)

Rendkívül látványos, szép és izgalmas nap, sok látnivalóval és érdekességgel, kiszámíthatatlan, emelkedős-kockaköves befutóval. Alapjában a gyorslábúak érvényesülhetnek, hat évvel ezelőtt azonban ők már nem bírták a végjátékot, akkor az elmenés tagjaként hazaérő Philip Deignan Roman Kreuzigert hajrázta le a sikerért. Ezúttal is akad alternatíva. 

20. szakasz (szeptember 12., szombat): San Lorenzo de El Escorial-Cercedilla (175,8 kilométer)

A piros trikóért küzdők energiatartalékainak utolsó felélése, egy utolsó nekirugaszkodás a könnyed befejezés előtt. A négy 1. kategóriás meredek közül a Puerto de Navacerrada az első, majd ezt követi két különböző megközelítésből a Puerto de la Morcuera; végül a Puerto de Cotos, egy kis sík, és lejtmenet a végéig. Gyakorlatilag bármelyik pillanatban várható támadás.

21. szakasz (szeptember 13., vasárnap): Alcalá de Henares-Madrid (98,8 kilométer)

A jól megszokott körözés a spanyol fővárosban, ekkorra vélhetően minden kérdés eldől - ha mégsem, a sprinterekre a verseny legfontosabb pillanata várhat a célegyenesben. Ünneplés, ceremónia, a kérdés adott: ki állhat a dobogó legmagasabb fokára a 2015-ös Vuelta végén?

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes