Chris Froome a hírnévről és a gyűlölködőkről

„Nem a hírnév érdekel. Számomra nem az elismerésről és a dicsőségről szól ez az egész.”

Talán begyakorolt mondatoknak hangozhatnak ezek, de ha ránézünk Froome civil öltözetére (tengerészkék retro blézer, zöld póló, fekete csőfarmer és gördeszkás cipő), mégis arra juthatunk, hogy a brit őszintén beszél.

Talán jobban szíven ütik az olvasót a következő mondatok, amikben a kétszeres Tour de France győztes a rajongók által nem sokat látott szenvedélye érezhető.

„Ami igazán hajt, az a tényleges teljesítmény. Az a cél vezet, hogy annyi Tour címet nyerjek a karrierem során, amennyit csak tudok, illetve hogy a lehető legnagyobb hatással legyek a fiatalokra, akik egy jó példaképre vágynak. Kilencven százaléka mindannak, amit csinálok, az edzésmunka, a szellemi fókuszálás, mind a köré épül, hogy a lehető legjobb sportoló váljon belőlem.”

Idén az elmúlt évek egyik legizgalmasabb Tour de France-ának lehettünk tanúi. A háromhetes körverseny rajtjánál legutóbb talán a ’90-es években láthattunk ilyen összetettre esélyes versenyző-felhozatalt. A 2015-ös Touron talán a Sky csapata volt a legmeghatározóbb tényező. Egy erős első hét után már az első hegyi szakaszon támadtak. Froome a végére ugyan lebetegedett, és vészesen közeledtek a többiek, legfőképpen Quintana, mégis sikerült megőriznie a sárga trikót Párizsig.

Froome-nak azonban nem csak a riválisokkal kellett megküzdenie a három hét során. Talán a szervezeténél még nagyobb igénybevételnek volt kitéve szellemi ereje, hiszen az egyik francia tévécsatorna lehozta Pierre Sallet véleményét, miszerint a brit győztes teljesítménye a La Pierre Saint Martinon „felettébb gyanús” volt.

Mindemellett ex-profik, mint Laurent Jalabert és Cedric Vasseur is nyilvánosan Froome ellen fordultak.

„Úgy tűnt, az idei Tour de France 90 százalékban arról szólt, hogy a média a teljesítményünket körülvevő gyanakvásról és a kételyekről akar beszélni. Úgy éreztem, inkább erre koncentrálnak, mintsem a versenyzésre, ami egyébként igazán izgalmas volt” – fogalmazott Froome.

 

„Az, ami a szakaszok közben történt, ahogy megütötték a csapattársaimat, ahogy leöntöttek engem vizelettel, még mindig hihetetlennek és már-már gusztustalannak gondolom. De minket ez csak még közelebb hozott egymáshoz. Nem hagytuk, hogy megtörje a csapatot és hogy elrontsa a Tour-élményt.”

Froome eddig nem tudta elhárítani a kétkedőket, még az egy héttel ezelőtt nyilvánosságra hozott teljesítmény- és vérkép adataival sem.

„Közzétehetjük a teljesítményfájlokat, a vérképeket, de mit érnénk el ezzel? Akik már eldöntötték, hogy csalunk, egyszerűen kiragadnak egy kis részt a kettőből, és azt mondják, nem áll össze a kép. Ha a Doppingellenes Ügynökség (WADA) emberei, akiknek az a munkájuk, hogy megvizsgálják a mintáinkat, nincs problémájuk az adatokkal, akkor Joe Bloggs-nak miért van a Twitteren? Úgy érződik, hogy a legtöbb kétkedő kérdés a közösségi médiából jön, olyan emberektől, akik közel sem specialisták.”

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes