Cookson: a profi kerékpársport megújítása létfontosságú

Minden cég, ami valamilyen szinten részt vesz a professzionális kerékpársport szervezésében, ott lesz a december 7-én kezdődő kétnapos barcelonai konferencián, hogy áttárgyalják a 2017-ben bevezetendő UCI WorldTour reformokat.

Az esemény egy fordulópontnak ígérkezik, mivel olyan újításokat terveznek, amik segíthetik a kerékpársport növekedését és pénzügyeit.

„Hétfőn és kedden Barcelonában leszek a UCI World Tour Szemináriumon, ahol a tervezett reformról fogunk tárgyalni. Úgy hiszem, hogy az újítás létfontosságú a sport jövőjére nézve. A UCI-nál rengeteg időt szántunk a reform pontjainak megalkotására. Most a részletek és a bevezetés megtervezésének feladata áll előttünk.

Egy értelmes, felnőttek között zajló megbeszélésre számítok. Azt hiszem, az UCI álláspontja igen világos. Fejlesztenünk kell a férfiak professzionális szintű kerékpársportját. Többet kell tennünk azért, hogy a sportág visszanyerje régi hírnevét, azon évek után, amelyeknek bélyegét még mindig viseljük; találnunk kell egy módot arra, hogy globalizáljuk a kerékpársportot, de ugyanakkor megőrizzük azt, ami miatt az országúti kerékpársport mégis olyan különleges. Ezen kívül további utakat kell találnunk a rajongók felé, hogy több lehetőségük nyíljon a sportággal való érintkezésre.

Tettünk néhány radikális változtatást az eredeti tervezetben. Sokkal pozitívabbá, és csökkentő helyett inkább növekedővé tettük. Az eredeti tervezetet nem fogadták jól az üléseken, mondván, hogy tönkretennék a kerékpársportot. Amikor kiszivárgott, a rajongók egyetértettek ezzel. Az elmúlt két évet főként ennek a tervezetnek az átnézésével, átírásával töltöttük. Úgy gondolom, mostanra sikerült egy olyan reformtervezetet összeállítanunk, ami a sport fejlődését segíti majd. Nem fog mindenkit boldoggá tenni, de segíteni fogja, hogy megvédjük a sport örökségét, miközben új lehetőségeket kínál az egész világon.

Talán néhányan fenyegetve érzik magukat a bevezetendő újítások miatt. Őket csak arra tudom biztatni, hogy dolgozzanak együtt velünk. A sportágunk túl kicsi és túl törékeny az ilyen ellentétekhez. Túlságosan sok bizonyítékot láthattunk már erre.

Köztudott, hogy az ASO nem kedveli a reform néhány aspektusát. De a reformok mindenki jogait figyelembe veszik. Előre gondolva, módokat kell találni a sport fejlesztésére és növekedésére. Fontos az eddig résztvevő cégek munkájának tisztelése, de ugyanolyan fontos a mindenkit szolgáló fejlődés érdekében való együttműködés.

Vannak országok a hagyományos kerékpáros nemzeteken kívül, akik szeretnének versenyeket rendezni és a legjobb csapatokat és versenyzőket is szívesen látnák. Ez világszintű növekedést kíván, azonban Európán belül is van hová fejlődni. Például mindössze egy darab UCI World Tour versenynapja van az Egyesült Királyságnak, Németországnak és az USA-nak együtt. Ez három nagy ország, aminek lehetőséget kell biztosítani, hogy növessze a sportágat.

Most kell megragadnunk az alkalmat. Ragadjuk hát meg, és dolgozzunk együtt, hogy a sportághoz méltó, nagyszerű lehetőségeket teremtsünk. Határozott meggyőződésem, hogy még összetartóbban távozunk majd a szemináriumról” – adta ki közleményét a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség regnáló elnöke.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes