Dopping: 2015-ben bekeményít a WADA

Négyéves eltiltást illetőleg a szakmai stáb szankcionálását is tartalmazza a WADA 2015. január 1-től életbe lépő szabályzata.

Január 1-jén ép hatályba a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség új szabályzata, amely több pontban is szigorítja a különböző szankcionálás lehetőségeit.

A legfőbb változás, hogy akár már az első lebukás esetében is kiszabható 4 éves eltiltás. Ezen felül akár már az is szankcionálható, ha egy kerékpáros bizonyíthatóan egy olyan személlyel (edzővel, orvossal) lép kapcsolatba, aki korábban már érintett volt valamiféle doppingbotrányban.

„A 2015-ös módosítások oka, hogy még jobban védje a versenyzők illetőleg a versenyek integritását illetőleg, hogy még tisztábbá varázsolja a sportágat. A legfőbb hangsúlyt arra fektettük, hogy az eddigieknél is keményebben lépjünk fel azokkal a sportolókkal szemben, akik csalnak valamint, hogy nagyobb védelmet élvezzenek azok, akik tisztán versenyeznek,” – szól az ügynökség közleménye.

A legfontosabb változás azonban az, hogy jövőre már büntethetőek lesznek a szakmai stáb azon tagjai is, akik valamilyen módon szerepet játszottak a csalásban.

„Amikor az elnöki pozícióba kerültem felkértem a Független Kerékpáros Reform tagjait, hogy erre a kérdéskörre is találjanak ki valamit. Nagyon fontos, hogy megtaláljuk annak a módját, hogy miképp távolíthatjuk el azokat az embereket a kerékpársport közeléből, akik ártanak a szeretett sportágunknak,” – nyilatkozta Brian Cookson a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség elnöke.

Fontos témakörként kezelik majd azokat az eseteket is, amikor az adott sportolók igazolni tudják ártatlanságukat. Az ilyen esetekben próbálják majd minél rugalmasabban kezelni a dolgokat a kerékpáros sportolói vénájának akadályoztatása nélkül.

A négyéves eltiltást a tervek szerint a kiemelt doppingszerek használata illetőleg a szándékos mintaadás megtagadása esetén lép majd életbe.

További változás, hogy a levett mintákat immár akár tíz évig is tárolhatják, ellenben orvosi igazolások esetén az eljárási útvonal továbbra is változatlan marad.      

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes