Eladhatják a Giro d Italiát, bajban az RCS?

Egy olasz gazdasági magazin, a Milano Finanza közlése szerint, eladhatják a Giro d’Italiát rendező RCS Sportot. Mindezt annak érdekében tennék, hogy az anyavállalat, az RCS Media Group pénzügyi helyzete némiképp rendeződjön.

Az RCS Sport a második legnagyobb versenyrendező a professzionális kerékpársportban, a Tour de France-t szervező ASO mögött, ezért kijelenthetjük, hogy egy ilyen adás-vétel komolyan befolyásolná az erőviszonyokat a vállalatok között. A Giro d’Italia mellett az RCS Sport rendezi a Milánó-Sanremót, a Lombard Körversenyt, a Tirreno-Adriaticót, a Strade Bianchét, és az új keletű Duba-i és Abu Dzabi Körversenyt is. A cég emellett érintett más sportágakban is, úgymint a kosárlabda, a futás vagy a labdarúgás.

A lap szerint az RCS Media Group fizetési határidőkkel néz szembe és kénytelenek lehetnek eladni az RCS Sportot, illetve a spanyol médiacsoportot, az Unidad Editorialt. A cég körülbelül 440 millió Eurós adósságban van.

Az egekbe rúgó adósság további átgondolást igényel, de mivel úgy néz ki, hogy sem a bankok, sem a jelenlegi részvényesek nem hajlandóak további összegeket fektetni az RCS Media Groupba, az egyetlen megoldást a leányvállalatok eladása jelentheti. Már milánói irodáikat és a könyvrészlegüket is eladták, ezzel csökkentve az eredeti 526 millió Eurós összeget 126 millióval. A jelenlegi tulajdonos, Laura Cioli, még nem jelentette be további terveit.

Az RCS Sport nem kívánt nyilatkozni az üggyel kapcsolatban, abban bízva, hogy nem igaz az, amit az újság állít.

Igaz, az RCS Sport nyereséges a Giro d’Italiának és az új közel keleti versenyeknek köszönhetően, a céget 2013-ban komoly csapás érte, amikor 16 millió Euró hirtelen eltűnt a számláikról. Az eset után eltávolított vezető, Michele Acquarone, azóta is tisztázni próbálja a nevét az RCS Media Groupnál, azt vallva, hogy neki nem volt köze az ügyhöz.

Még a jelenlegi profitot is figyelembe véve, az RCS Sport 80 millió Eurót érhet, ezzel egy viszonylag kis bevételi forrást jelentve.

Az ASO vállalatát már korábban is összekötötték az RCS Sport megvételével, ami domináns szerepet adna a francia cégnek.

Az ASO anyavállalata, az Éditions Philippe Amaury nemrég eladta a küszködő Le Parisien lapját 50 millió Euróért. Az üzlet megvalósításánál az Amaury csoport vezetője, Philippe Carl, elmondta, hogy „felgyorsítanák a sporttal kapcsolatos tevékenységek, és az ASO növekedését”.

A nyár folyamán az ASO keményen harcolt a kerékpársportba behozni kívánt reformok sora ellen, míg az RCS Sport támogatta az újításokat. Az ASO azzal fenyegetőzött, hogy kiveszi a 2016-os UCI World Tour naptárból versenyeit. Hosszú egyezkedés és vita után az UCI Irányító Bizottsága elnapolta a reformok bevezetését a richmondi világbajnokságon.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes