Elsőként állhatott litván kerekes a világbajnoki dobogóra

Ramunas Navardauskas nyert már szakaszt a Tour de France és a Giro d’Italia többnaposain is, de a bronzérem az országúti kerékpáros világbajnokság mezőnyversenyében, talán a legnagyobb hőstett eddigi karrierje során.

Ez az első érem, amit Litvánia valaha szerzett az országúti világbajnokságok történelmében, legyen szó korosztályos illetőleg felnőtt mezőnyversenyről vagy időfutamról.

„Nagyon büszke vagyok magamra, örülök a harmadik helynek” - mesélte Navardauskas a sprintet követően, miután a mezőny előtt egyedül célba érő Peter Sagan és az ausztrál Michael Matthews mögött lett harmadik.

„Hosszú idő után ez a legjobb eredmény, amelyet a litván nemzet elért országúton. Boldog vagyok, hogy megcsináltam és örülök, hogy hazavihetem a családomnak és a nemzetemnek ezt az érmet.”

Amikor arra kérték, hogy rangsorolja a Tour de France és a Giro d’Italia egyes szakaszain szerzett győzelmeivel, gondolkodás nélkül a frissen szerzett bronzérmet  választotta.

„A világbajnokság egy egynapos verseny, amelyen, ha egy érmet tudsz szerezni az nagydolog számodra. Az az érem egész életedben ott fog lógni a szobád falán. Szerintem ez sokkal nagyobb érték, mint egy szakasz a Giron vagy a Touron. A világbajnokság az a világbajnokság.”

Navardauskas csak két csapattársát tudhatta maga mellett Gediminas Bagdonas és Evaldas Siskevicius személyében, így más nagyobb nemzetekkel szemben érthető módon hátrányban voltak. Navardauskasnak igen hátulról kellett a mezőny elejére törni, amikor Sagan támadott az utolsó előtti emelkedőn, úgy három kilométerrel a verseny vége előtt.

„Ez egy nagyon kemény verseny volt, az utolsó két körig a mezőny hátsó ötven versenyzője között voltam, innen iszonyú nehéz volt jó pozíciót kiharcolni. Az utolsó két körig fogalmam sem volt, hogy hol végezhetek. Úgy gondoltam, ha nagyobb tempó lenne, nem is tudnám befejezni a versenyt. Örülök, hogy elég erőm volt és a legjobb háromban végezhettem.”

Mondhatni ki tudta használni a nagyobb csapatok erősebb embereit. Az ausztrálok például több versenyzővel diktálták a tempót az utolsó kilométereken.

„Az ausztráloknak három emberük maradt a végére, a belga srácok szintén közel voltak egymáshoz. Kristoff kész volt beleadni minden erejét az utolsó méterekbe. Én csak próbáltam ott maradni és figyelni az eseményeket. Az utolsó pillanatban, amikor azt látod, hogy megszakad a sor, nem tudhatod, hogy összezárnak-e vagy mindenki egyesével fog megérkezni. Én csak ültem a mezőnyben és vártam a végső sprintet. Csak vársz, vársz, és aztán bele adsz mindent” – zárta gondolatait a friss világbajnoki bronzérmes.

Képek forrása: Photo Pin - a szabadon felhasználható és szerkeszthető képek gyűjteménye

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes