Froome elutasította a gyógyszeres kezelést a Touron

Az őt körülvevő kétkedések és megkérdőjelezések miatt Chris Froome elutasította a „gyógyászati célból adódó kivételt” (Therapeutic use exemption - TUE) az idei Tour de France-on. Froome és csapattársai igen ellenséges reakciókat viseltek el a verseny alatt: többször leköpték őket, a sárga trikóst pedig még vizelettel is leöntötték egy alkalommal.

Froome a 17. szakasz után betegedett le, de a csapat unszolása ellenére úgy döntött, nem folyamodik a TUE-hez komolyabb gyógyszerekért.

„Több, mint két hétnyi ellenségeskedés után csak új utakat nyitottunk volna az agressziónak és a kritizálásnak, ha ezt az utat választjuk. A szabályzat megengedte volna, de nem akartam, hogy azt mondják, a Tourt azért nyerték meg, mert az utolsó héten tiltott szereket használt a győztes” - mondta Froome a Sunday Times-nak.

2014 júniusában a francia Le Journal du Dimanche lapja lehozta le, hogy Froome TUE szabályzata alapján, kortikoszteroid prednisolonért szedett a Romandiai Körön, amit aztán meg is nyert. A UCI azt válaszolta, hogy semmi szokatlan nem volt ebben, de a lap által felvetett probléma kétségek közt hagyta az embereket a Sky csapatával kapcsolatosan.

Froome 3 perc 10 másodperc előnnyel kezdte meg a Tour utolsó hetét. Ebből a különbségből alig több mint egy perc maradt, mire Párizsba ért a mezőny. A brit elmondása alapján a l’Alpe d’Huezen közel volt ahhoz, hogy elveszítse a versenyt.

A legyengülés jeleit elkerülendő, Froome visszatartotta lélegzetét, hogy ne köhögjön főbb ellenfelei előtt. Csak akkor árulta el, hogy egész héten beteg volt, mikor az egyik újságíró változást vélt felfedezni a hangjában az utolsó hegyi szakasz előtt.

„Egyszer csak kaparó torokkal, köhögve ébredtem. Egy rövid antibiotikum-kúra nem volt erre hatással. Próbáltam visszatartani a köhögést a rivális versenyzők előtt… a legnehezebb dolgom a rajtvonalnál volt, amikor egyik oldalamon Nairo Quintana, a másikon pedig Alberto Contador volt” - magyarázta Froome.

A zsinórban két Tourt nyerő versenyző idei győzelme nagyban függött Richie Porte, Geraint Thomas és Wout Poels utolsó heti teljesítményétől. Thomas még egy igazán jó összetettbeli eredményre is esélyes volt, de az első két hét megbosszulta magát. A walesi bejelentette a héten, hogy átigazolna máshova, amennyiben az összetettért küzdhetne. Froome hiszi, hogy Thomas magasabb státuszt kap a következő szezonban, elnézve azt, amit idén tett a csapatért.

„Sokat kértünk Gerainttől az idei Touron: a munka, amit végrehajtott az első héten, illetve a hegyekben, fantasztikus volt. Jövőre jobban kell védeni, és meg kell engedni, hogy ő legyen az utolsó segítő a hegyekben. Képes az összetettért menni, és erre lehetőséget kell adnunk neki is.”

Kép forrása: Photo Pin - a szabadon felhasználható és szerkeszthető képek gyűjteménye

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes