Halálos fenyegetések, dopping és kiábrándulás

Egy ország, amiről jó és rossz okok miatt szóltak idén a hírek.

Kolumbia: a jó oldalon volt Nairo Quintana, aki másodikként végzett a Touron; Esteban Chaves, aki két szakaszt nyert a Vueltán, viselte a piros trikót, illetve megnyerte az Abu Dhabi Körversenyt; és Rigoberto Uran, aki a szezon második felére lendült formába, és megnyerte a Grand Prix Cycliste de Québec egynaposát.

Újabban azonban arról szóltak a hírek, hogy megszűnik a Colombia pro kontinentális csapata, ami eddig egy elég egyenes utat jelentett a feltörekvő kolumbiai tehetségeknek a World Tour mezőnyig.

Ami talán ennél is súlyosabb probléma, az egy kevésbé ismert versenyzőt érint. Nem azért beszélünk róla, mert versenyt nyert, sokkal inkább azért, amit mondott.

Februárban a 27 éves Juan Pablo Villegas, a Team SmartStop versenyzője, kitálalt a Kolumbiában folyó széleskörű doppingolásról.

Az Alps & Andes weboldalának elmondta, hogy őt is megtalálták a szerekkel, illetve ő is ismert sok versenyzőt, akik használták azokat. Villegas-t és előző csapatát, a 4-72 Colombiát - ami most Manzana Postobon néven fut - szabályosan kinevették, amikor elutasították a doppingolást.

Villegas elmondása alapján, az országban nem emberi sebességekkel zajlottak bizonyos versenyek. Mindez többek között az AICAR és a rákkeltő GW1516-nak volt köszönhető.

Ami következett, még nagyobb aggodalomra ad okot.

„A média reakciója nagyon negatív volt, mivel ez volt az első eset, hogy valaki beszélt a kolumbiai doppingolásról” - mondta Villegas. „Különösen a kerékpársportot szervező emberek kritizáltak.”

Azonban később az egész családját megfenyegető üzeneteket kapott.

„Facebookon és SMS-ben is kaptam ilyen üzeneteket” - erősítette meg.

Villegas, miután a 4-72 Colombia megszűnt, válaszúthoz érkezett: vagy visszavonul, vagy egy kolumbiai csapathoz szerződik, ahol várhatóan megint felajánlják neki a szereket. Végül úgy döntött, szögre akasztja kerékpárját, de a Team SmartStop befogadta. Ezek után érkeztek a fenyegető üzenetek.

„Mivel az egész családját fenyegették, a felesége is nyomást helyezett Juan Pablora. Érthetően rettentően aggódott” - mondta Klaus Bellon, aki a szóban forgó interjút készítette Vilegas-szal.

„Még bonyolultabbá vált a helyzet, amikor valaki a kolumbiai szövetségtől megkérte, hogy teljes egészében vonja vissza az interjút, amit velem készített” - fedte fel Bellon. „Ő ezt megtagadta.”

Villegas a több forrásból érkező nagy nyomást nem bírta tovább, így visszavonult júliusban. Azóta már fontolgatja visszatérését, és újra edzésbe állt.

A doppingellenes küzdelem okán pedig rózsaszín mezben versenyző Manzana Postobon sora pedig kontinentális csapatként tér vissza 2016-ban.

Kép forrása: Photo Pin - a szabadon felhasználható és szerkeszthető képek gyűjteménye

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes