Japánból rajtolhat a 2017-es Giro?

A Giro d’Italia versenyigazgatója, Mauro Vegni túl korainak nevezte a kósza hírt, miszerint a 2017-es verseny Japánból indulhat és a Fuji hegyét is érintheti. Azonban hozzátette: nyitott rá, hogy a következő években akár más kontinensről induljon a Giro.

Egy belga lap, majd az olasz Tuttobiciweb is lehozta a hírt, miszerint az RCS Sport aláírt egy előzetes egyezményt Shizuoka városával a 2017-es Grand Partenzával kapcsolatban. Eszerint Shizouka négy szakasznak ad majd otthont. Az itt zajló szakaszok egyike várhatóan egy, a Fuji közelében lévő emelkedőn fog befutni. A Fuji Japán legmagasabb hegye a maga 3776 méterével. A négy szakasz után a mezőny visszatér Olaszországba, ahol két pihenőnap várja őket, majd folytatják a háromhetes kört.

„Nem tagadom, hogy kapcsolatban állunk a japánokkal, de még nagyon korai akármit is biztosra venni” - mondta Vegni.

„Voltam Japánban, de más ügyből kifolyólag, nem a shizuokai rajt miatt. Mint azt már elmondtam, remélem, hogy a Giro d’Italia 100. kiadása Olaszországból indul és ott is ér véget. Ezért azt hiszem, teljesen elrugaszkodott bármilyen kijelentés a jelen fázisban.”

500,000 Euró minden csapatnak

A belga lap szerint a Giro Japánból való indítása 35 millió Euróba kerülne. Az RCS Sport minimum 15 millió Eurót kapna, amiből fedezni tudnák az ázsiai transzfert, illetve félmillió eurót tudnának adni minden egyes csapatnak, amiért elfogadják a hosszú repülőutakat.

Az még tisztázatlan, hogy a csapatok beleegyeznének-e egy ilyen hosszú útba egy háromhetes körverseny közben, illetve hogy egyáltalán az UCI engedélyezne-e két pihenőnapot a verseny ilyen korai szakaszában.

„Híve vagyok a sportág globalizációjának és hiszem, hogy a kerékpársport legnagyobb versenyeit új országokba is el kell juttatni; a Giro d’Italia rajtjának fogadása pedig része ennek” - magyarázta Vegni. „Azonban még tanulmányozni kell a Japánból való indulás lehetőségét, és egyeztetni kell a csapatokkal, a versenyzőkkel, illetve a UCI-val, hogy egyáltalán megtörténhet-e mindez. Nem mondunk sem igent sem nemet, de még túl korai azt mondani, hogy valaha is megtörténik ez.”

Annyi viszont biztos, hogy a 2016-os Giro d’Italia a holland Apeldoornból fog rajtolni. Korábbi starthelyszínek között volt a belga Seraing 2006-ban, Amsterdam 2010-ben, a dán Herning 2012-ben és az észak-ír Belfast 2014-ben. Washington DC vezetőségével is voltak már tárgyalások a 2012-es változatot illetően, de ezt elvetették.

Kép forrása: Photo Pin - a szabadon felhasználható és szerkeszthető képek gyűjteménye

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes