Ki kapja a jövő évi Giro szabadkártyáit?

Az olasz kerékpársport jövője nem tűnik túl fényesnek. Nem elég, hogy az országnak mindössze egyetlen World Tour csapata van, a Lampre-Merida, a versenyek száma is drasztikusan lecsökkent. A kialakult helyzet nagy hatással lesz a Giro d’Italia szabadkártyáinak szétosztására is.

Idén négy olasz csapat vett részt a körversenyen és a jövő évi kiírásban is ennyi kiadó hely lesz, ha a Dimension Data csapata fellép World Tour szintre. Angelo Citracca csapata, a Southeast, megnyerte a Coppa Italia sorozatot, ami általában biztos helyet jelent a következő évi Girón. A Southeasten kívül még a Nippo-Vini Fantini, a Bardiani-CSF és az Androni-Sidermac áll versenyben a pozíciókért.

„Minden egyes nap nagy döntéseket kell hoznunk, mert ahhoz, hogy egy ilyen nagy és bonyolult gépezetet működtessünk, mint a Giro, ez elengedhetetlen” - mondta Mauro Vegni versenyigazgató. „De egy dolgot kijelentenék: senkit sem rekesztünk ki. Döntéseket hozunk. Ma egy projekttel foglalkozunk, mint egy befutó városának kiválasztása vagy egy csapat kiválasztása, de nem zárunk ki senkit. Csak elhalasztjuk a részvételüket. Senki előtt nem zárjuk be a kapuinkat.”

„Még túl korai kijelenteni, hogy mely csapatok fognak szerepelni jövőre. Nagyon sok kérvényt kapunk, aminek mi csak örülünk. Mindent átnézünk majd: a csapatok és versenyzőik verseny közbeni reklámértékét is. Ha a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség részéről nem lesz késés, január közepén bejelentjük a résztvevő gárdák neveit.”

Vegni tudja, hogy egy bizonyos kötelezettsége van az olasz kerékpársporttal kapcsolatosan.

„Ha a csapatainkat nézzük, nem mondhatom, hogy a legjobbak” - mondta. „De morális és formális kötelezettségem, hogy segítsem a mozgalmunkat. Egy szó, mint száz, csak a Coppa Italia győztese a Southeast lehet biztos abban, hogy ott lesz jövőre a Girón.”

Azonban Vegni kiemelte: ajándékként senki sem fogja megkapni a szabadkártyát, de nem zárja ki, hogy ezúttal is négy olasz csapatot választanak ki.

„Nem tiszta dolog „az olasz csapatoknak joguk van ott lenni a Girón” koncepció. Nem garantálhatom egy csapatnak sem, hogy indulhat a Giro d’Italián. Ezt az elgondolást nem tudom elfogadni. Ismételném: segíteni akarok, de ajándékot nem osztogatok. Most már világos, hogy mindenkinek egy versenyképes csapatot kell felállítania. Indulhatsz a Girón, ha van egy jó csapatod, jó versenyzőkkel” – zárta gondolatait a versenyigazgató.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes