Le Chiffre du jour: 1. szakasz Utrecht

„A szerencse olyan, mint a Tour de France, az ember sokáig várja aztán már gyorsan el is ment.” mondja Raymond Dufayel az üvegcsontú festő az Amelie csodálatos élete című filmben. Nekünk szerencsére nem kell tovább várni, mert ma kezdődik a Tour de France.

Utrecht – Utrecht 13,8 kilométer ITT

Utrecht körül egy 13,8 kilométeres egyenkénti időfutammal veszi kezdetét a 102. Tour de France. A pálya teljes egészében sík, habár a városi kanyarok technikailag nagy koncentrációt követelnek a kerekesektől. Ami az esélyeket illeti egy bizonyos, mégpedig, hogy a hazaiak nagyon készülnek. A legnagyobb favorit ennek ellenére Tony Martin (Etixx-Quick Step) akinek a legfőbb kihívói Fabian Cancellara (Trek Factory Racing) és Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) lehetnek. Rajtuk kívül mindenféleképpen érdemes megemlíteni Rohan Dennis (BMC), Adriano Malori (Movistar) és Alex Dowsett (Movistar) neveit. Egy biztos, hatalmas harc várható a sárga trikóért.

51 éve  ezen a napon a 51. Tour de France-on pihenőnapot tartottak. A versenyzők a szokásos átmozgató tekerésüket végezték, egy embert kivéve. Jacques Anquetil és csapatfőnöke Raphael Geminiani beneveztek egy ivóversenyre, a helyi rádió barbecue partiján. Mai szemmel és minimális sporttáplálkozási ismeretekkel is örültségnek tűnhet a hedonista tett. Ám Anquetilnek egy Belline nevű jós a Tour előtt az jósolta, hogy a 14. szakaszon (a szóban forgó pihenőnap után) elesik, és nem tudja befejezni a versenyt. (Egyes források egyenesen Anquetil halálát hozták le a prófécia eredményeképp.) Anquetil hitt a jósnőnek és ezért minden, mindegy alapon egy jóízűt evett és ivott.

7 éve ezen a napon rajtot el a 95. Tour de France. A nyitó szakaszt Alejandro Valverde, a Tourt honfitársa Carlos Sastre nyerte. Ezen a Touron a korábbiakhoz képest nem voltak és azóta sincsenek időjóváírások .

3 éve ezen a napon Brussel és Spa között rendezett etapon a versenyzők a verseny neutralizálása mellett döntöttek. A veszélyes utak és a sok bukás miatt, - amibe az összetett esélyesek is bekerültek - a sárga trikós Fabian Cancellara meggyőzte a mezőnyt, hogy ne versenyezzenek a veszélyes körülmények miatt, ezzel is tiltakozva az útvonal kialakítása ellen.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes