Le Chiffre du jour: 3. szakasz Mur du Huy

Ahogyan azt vártunk hihetetlenül hektikusra sikeredett a Tour de France második napja. Andre Greipel (Lotto-Soudal) nyerte a napot, míg összetettben Fabian Cancellara (Trek Factory Racing) vette át a sárga trikót.

Anvers – Huy 159,5 kilométer

Egy nem akármilyen szakasszal folytatódik a Tour de France, hisz a tavaszi klasszikusokat megszégyenítő módon a Fleche Wallone útvonalának egy részét bejárva a Mur du Huy kaptatóján zárul a nap. Persze előtt még három negyedik - Cote de Bohisseau (2.4km, 5.5%), Cote d’Ereffe (2.1km, 5%), Cote de Cherave (1.3km, 8.1%) – kategóriás fal is nehezíti a kerekesek dolgát. A jól ismert Mur du Huy mindössze 1,3 kilométer hosszú, de átlagban 9,6 százalékos meredekségű. Legnehezebb része pedig 19%-os.

A szakasz legnagyobb favoritja természetesen Alejandro Valverde (Movistar), akinek legfőbb kihívói Daniel Martin (Cannondale-Garmin), Chris Froome (Sky), Julian Arredondo (Trek Factory Racing) és Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick Step) lehetnek. Joaquim Rodriguez (Katusha) tegnap kétszer is bukott, ennek ellenére, ha összekapja magát, akkor őt sem szabad leírni.  

83 éve ezen a napon rajtolt el a 26. Francia Körverseny. Párizsban André Leducq lett az első, nem csak a szakaszon, hanem az összetett megméretetésben is. Az időjóváírásoknak köszönhetően Leducq előnye huszonnégy perc három másodperc volt a második Kurt Stoepellel szemben. Leducq hat szakaszt nyert, kétszer lett második és háromszor végzett a harmadik helyen a huszonegy szakaszból. Időjóváírások nélkül -Stoepel-ét is leszámítva – három másodperccel nyert volna Leducq, ami azóta is a legkisebb különbség lenne az első és a második között.

63 éve ezen a napon tartották a Tour de France történetének második hegyibefutóját, a Sestriere-re. Fausto Coppi nyerte meg a szakaszt és a Tourt is. Az első hegyibefutót két nappal előbb rendezték az Alpe’d’Huezre, amit szintén Coppi nyert.

51 éve erre a napra esett egy Belline nevű jósnő jövendölése, arról, hogy Jacques Anquetil az Andorra- Toulouse szakaszon életét veszti. A szakasz legelején egyből a Col d’Envalira állt a mezőny és a célvonal közé. Anquetilt azonnal támadták, Poulidor, Bahamontes és Jimenez is négy percet vert a címvédőre a hegy tetejéig. Anquetil, komolyan vette a jósaltot és a Tour feladásán gondolkodott, amikor csapattársa Louis Rostollan észhez térítette: „Elfelejteted, hogy a neved Anquetil? Nincs jogod küzdelem nélkül kiszállni!”. A csapattársa hite és Geminiani – Anquetil csapatfőnöke – pezsgője észhez téríttette a címvédőt és lefelé ködben a kiserőkocsik fényeit követve, hajmeresztő tempóban felért a sárga mezes Groussard csoportjára, akikkel sikeresen befogta elszakadó riválisait. A szakasz vége felé Poulidor defektet kapott és a gyors kerékcserét követően, amikor szerelője meglökte, Poulidor elesett és két és fél percet vesztett Anquetillel szemben. Az 1964-es Tourt – amit először követett végig a televízió – Anquetil nyert meg, ötvenöt másodperccel Poulidor előtt.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes