Le Chiffre du jour: 6. szakasz Le Havre

Andre Greipel második szakaszgyőzelmét követően ma újra a gyorslábúaké lehet a főszerep, habár az etap bővelkedhet meglepetésekben.

Abbeville – Le Havre 191,5 kilométer

Összesen tizenegy kisebb dombocska nehezíti ma a mezőny dolgát, közte három negyedik kategóriás kapatatóval a Cote de Dieppe (1.8km, 4%), a Cote de Pourville-sur-Nere (2km, 4.5%) illetőleg a Cote du Tilleul (1.6km, 5.6%) falaival, ám ez utóbbi is mintegy 30 kilométerre található a céltól. A szakasz további érdekessége, hogy mintegy 120 kilométer vezet majd a tengerpart közelében, ahol az oldalszél játszhat főszerepet. Természetesen a befutó is emelkedik, így inkább azok a versenyzők tekinthetőek esélyesnek, akik jól bírják az emelkedősebb befutókat.

Név szerint talán Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) tekinthető a legfőbb favoritnak, de John Degenkolb (Giant-Alpecin) és Alexander Kristoff (Katusha) is odaérhet a hajrában. Rajtuk kívül nem szabad megfeledkezni Bryan Coquard (Europcar), Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka), Alejandro Valverde (Movistar) és Greg Van Avermaet (BMC) négyeséről sem.

110 éve ezen a napon rajtolt a 3. Tour de France. A megújított és először tizenegy szakaszos versenyen mindössze hárman tudtak szakaszt nyerni.  A győztes Louis Trousselier ötöt, a második Hippolyte Aucouturier hármat, a harmadik Jean-Baptiste Dortignacq szintén hármat. Trousselier győzelme éjszakáján a teljes nyereményét elvesztette szerencsejátékon. Ez volt az első Tour, ahol nem az idő alapján számították ki a győztest, hanem a befutónál osztott pontok alapján. Erre az 1904-es Tour botrányai miatt volt szükség. Az idő alapján számított összetetthez 1913-ban tértek vissza.

87 éve ezen a napon született Federico Bahamontes a spanyolok legendás hegyimenője és első Tour győztese. Bahamontes hat alkalommal nyerte meg a Tour hegyi versenyét és ő volt az első, aki mindhárom nagy körversenyen megnyerte ezt a kategóriát. A belga van Impe, amikor hetedik hegyi trikóját nyerhette volna meg, Bahamontes iránti tiszteletből nem döntötte meg a spanyol rekordját. Bahamontes összesen a három nagy körön kilenc hegyi trikót tudott nyerni.

85 éve ezen a napon nyerte élete első szakaszát a Touron Alfredo Binda az olaszok ötszörös Giro győztes kerékpárosa. Binda mindössze egy Touron indult, azon is azért mert a Giro szervezői 1930-ban kifizették neki és csapatának a Giro győzelemért járó összeget, hogy maradjon távol az Olasz Körtől. Ezt használta ki Desgrange és Binda szerint rajtpénzt fizetett neki, hogy induljon a Touron. Alfredo Binda nem fejezte be a Tourt, de több szakaszgyőzelmet is aratott.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes