Le Chiffre du jour: 7. szakasz Fougéres

A tegnapi szakasz után ma ismét egy nyugodtabb nap jön a versenyzők életében. Ezúttal is a sprintereké lesz a főszerep, habár reméljük ezúttal a komolyabb bukások elmaradnak.

Livarot – Fougéres 190,5 kilométer

Vélhetően a sárga trikó védője Tony Martin bukása révén, a mai napon már nem áll rajthoz, ellenben a második Chris Froome eldöntheti, hogy felkívánja-e venni a megkülönböztetett mezt vagy sem? Ma egy újabb dimbes-dombos szakasszal folytatódik a verseny, habár mindössze egyetlen kategorizált emelkedő nehezíti a mezőny dolgát a negyedik kategóriás Cote de Canapville (1.9km, 4.7%) személyében, amely 10 kilométerrel a rajtot követően helyezkedik el. Érdekesnek ígérkezik majd az Argentan-i részhajrá. Az utolsó 600 méter minimálisan emelkedik, ám ennek okán az emelkedőket jobban bíró sprintereknek kedvezhet.

Előzetesen Andre Greipel (Lotto-Soudal), Mark Cavendish (Etixx-Quick Step) és Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) csatájára van kilátás, de Alexander Kristoff (Katusha), John Degenkolb (Giant-Alpecin), Edvald Boasson Hagen (MTN-Qgubeka) és Bryan Coquard (Europcar) is beleszólhat a helyezések sorsába.  

108 éve ezen a napon rendezték az első olyan szakaszt, ami kilépett az akkori Franciaország területéről. A Roubaix és Metz közt húzódó 398 kilométeres etapon született meg a verseny első olyan szakaszgyőzelme ahol nem tudták eldönteni – célfotó hiányában – hogy ki nyert ezért két szakaszgyőztest hirdettek. Louis Trousseliert és Émilie Gerorget.

76 éve ezen a napon rajtol a 33. Tour de France. Az első hegyi időfutam mellett, a lényegi „újítás” az volt, hogy a német eseményektől való félelem miatt az útvonal nem érintette a francia-német határ környékét. Sem az olaszok, sem a németek, sem pedig a spanyolok nem indultak az Európában kialakult háborús helyzet miatt.

51 éve ezen a napon nyerte utolsó szakaszát a Touron André Darrigade francia sprinter. Darrigade 1955 és 1964 között mindegyik Touron tudott szakaszgyőzelmet aratni. Ezzel ő a kategória csúcstartója. Utódja, az aktív versenyzők közül Mark Cavendish, aki 2008 óta tudott mindegyik Touron győzni legalább egy szakaszon.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes