Merckx és Thevenet 40 éve történt nagy csatája

Bernard Thévenet 40 éve ezen a napon győzte le a legendás Eddy Merckx-et és fosztotta meg a Kannibált a sárga trikótól.

Merckx ezen a napon ölthette magára utoljára a Maillot janue-t, amit rekordnak számító kilencvenhat alakommal viselt.  A 2015-ös Tour de France tizenhetedik, július 22-én megrendezésre kerülő szakasza Bernard Thévenetnek állít majd emléket. Thévenet 1975 július 22-én nyerte meg a Tour de France-t, első emberként , aki a Champs Elyséen ünnepelhetett. Az idei Digne-les-Bains - Pra-Loup etap, bár rövidebb, mint 40 évvel ezelőtt, az utolsó két hegy azonban megegyezik az 1975-ös útvonallal.

1975-ben Eddy Merckx a rekordgyőzelmet jelentő hatodik Tour de France sikere felé haladt, amikor megtörtént a trónfosztás. Merckx sárga trikóban és közel egy perc előnyel várta a hat hegyet és a több mint ötezer méter szintkülönbséget felvonultató Nizza-Pra Loup etapot. A 218 kilométeres szakaszt, nem kezdte eszeveszett tempóban a mezőny. Az összetett második helyezet Thévenet az etap negyedik hegyén kezdte meg Merckx tesztelését és több erős ritmusváltásos támadást is indított a Kannibál ellen. Merckx ezeket azonban még kivédekezte. Az utolsó előtti hegyre a Col de Alloson az egyre nagyobb tempó miatt csak a kor legjobb versenyzői maradtak az élen. Lucien van Impe, Felice Gimondi, Joop Zoetemelk, Thévenet és Merckx. Merckx mögött az összetettben - Théveneten kívül – a többieknek több mint négy perces hátrányuk volt. Az Allos utolsó nyolcszáz méterén Merckx megtámadta a vezető csoportot és a lejtmenetben folytatta a támadást. Egyedül Gimondi próbált meg vele tartani, akit a Bianchi csapat kocsija követett. Az óriási tempó miatt azonban az autó lesodródót az útról és egy 150 méteres szakadékba zuhant. A csodával határos módón a sofőr Giancarlo Ferretti (később a Fassa Bortolo menedzsere) túlélte a zuhanást. (A kocsiban ülő szerelő még a zuhanás előtt kiesett.)  A Pra Loup aljánál Merckx egyedül vezette a versenyt és magabiztosan haladt a szakaszsiker és hatodik Tour elsősége felé. Mögötte másfél percre érkezett Zoetemelk, Gimondi és Van Impe.

Thévenet egy defekt miatt két perces hátránnyal érkezett meg a hegy lábához. A hegyi befutó utolsó kilométereire Merckx előnye csökkent, majd megtörtént az, amit senki nem várt a Kannibál megfőtt. Merckx a pedált már alig tudta hajtani amikor Gimondi beérte. Gimondi alig hitt a szemének, amikor egy másik sebességtartományban eltekert Merckx mellett. Eközben a hegy alsóbb régióiban Thévenet szárnyakat kapott és a külső tányért forgatva közeledett a sárga trikós Merckx-hez. Amikor beérte ő sem hitte el, amit lát. Thévenet csapatfőnöke látván versenyzője tétovázását ráordított: „Gyerünk! Hagyd le! Teljesen megfőtt!”. Thévenet hallgatott a főnőkére és pillanatok alatt elhúzott a kimerült és szinte egyhelyben tekerő Merckx-től. Thévenet megérezvén a sárga trikó megszerezésének és a Tour megnyerésének lehetőségét még rá tudott tenni egy lapáttal a tempóra. Beérte Gimondit és megnyerte a szakaszt. A nap végére épp annyi volt az előnye Merckx-szel szemben, mint a hátránya a nap elején. Merckx a hirtelen és váratlan teljesítményhanyatlásért az előző szakaszon őt ért ütést okolta, amit egy francia nézőtől kapott a Puy de Dome-on. A következő napon Merckx a világbajnoki mezben támadott. A mezőny az Izoard aljánál beérte és a Kannibál ismét kikapott Thévenet-től. Összetettbeli hátránya három perc fölé nőtt. AZ 1975-ös Tour-t Thévenet nyerte, aki éppen ma 40 éve taszította le Merckx-et a kerékpáros világ trónjáról. A július 22-én megrendezésre kerülő szakasz neki állít majd emléket. 

Július 13-án az idei Tour első pihenőnapján  a Cyclo Club Ubaye szervezésében ér végett  a jubileumra szervezett eseménysorozat a szakasz végigtekerésével. A Bernard Thévenet győzelmének 40. évfordulójára rendezett megemlékezés, tartalmaz tűzijátékot, vásárt, old timer autós felvonulást és egy hetvenes évek témájú bált is. Emellett a Col de Allos egész július és augusztus során le lesz zárva az autóforgalom elől délelőtt nyolc és tizenegy közt a kerékpárosok nagy örömére.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes