Tom Danielson különleges és érthetetlen ügye

Már három hónapja történt, hogy Tom Danielson feladta a Utahi Körversenyt, miután kiderült, hogy szintetikus tesztoszteronra pozitív mintát produkált. Azóta semmilyen fejlemény nem született az esettel kapcsolatban, csupán annyi, hogy a B-minta eredménye is pozitív lett.

Még Danielson csapatának vezetője, Jonathan Vaughters sem tudja, hogy mi történhetett.

„A hivatalos információm mennyisége nagyon alacsony”- mondta Vaughters. „Soha nem kaptam hivatalos értesítést az USADA-tól arról, hogy pozitív lett a versenyzőm mintája, de a Nemzetközi Kerékpáros Szövetségtől sem. Fogalmam sincs, hogy mi történik, nem tudom, hogy Tom tervezi-e bíróság elé vinni az ügyet. Hivatalos forrásból annyit tudok, hogy augusztus 3-án Tom Danielson szintetikus tesztoszteronra pozitív mintát produkált. Amikor felhívtam [az USADA ügyészét,] Bill Blockot, megerősítette, hogy az A minta valóban pozitív lett.”

Általában a B-minta analízise a pozitív A minta bejelentése után két héten belül elkészül. November 6-án az USADA szóvivője, Annie Skinner megerősítette, hogy Danielson B-mintája megerősítette az A tesztjének eredményét.

De miért nem tudjuk, pontosan hol áll az ügy?

Amikor a B-minta megerősíti az „A” eredményét, a következő lépés az, hogy a versenyzőnek bizonyítékot kell felmutatni az USADA antidopping bizottságánál, miután ők eldöntik, szabnak-e ki büntetést. Ennek a procedúrának nincs határideje, minden „a körülményektől függ”.

A UCI október 30-án frissített felfüggesztett versenyzőket tartalmazó listájában érdekes módon nem szerepel az amerikai, bár az USADA megerősítette, hogy Danielson aláírt egy, a felfüggesztésről szóló egyezményt még augusztusban.

Danielson elmondta, hogy ő sem tudja  felvilágosítani az összezavarodott embereket.

„Elmesélem majd az egész történetet, de csak akkor, amikor egyáltalán nekem összeáll ez az érthetetlen sztori,” - mondta. „Egyelőre ezek a tények: semmilyen anabolikus doppingot vagy egyéb szert nem szedtem. Semmi nem érdekel, csak az igazság. Nem érdekel sem a PR, sem a védekezés, se semmi, csak a tények.”

Amit tudunk, az az, hogy Danielson A-mintájában a tesztoszteron-epitesztoszteron arány 4:1 volt. Amikor szintetikus tesztoszteron jut a szervezetbe, a tesztoszteron szint megugrik, míg az epitesztoszteron nem, ezáltal felborítva az egyensúlyt. Egy 4:1-es T-E arányt abnormálisnak vesznek és tovább vizsgálják karbonizotóppal, ami ebben az esetben tiltott szert mutatott ki.

Míg az ügy teljesen tisztázatlannak tűnik, egy biztos: 37 évesen, a második eltiltási ügyénél járva, szerződés nélküli Danielson valószínűleg soha nem fog már az első osztályban versenyezni - ha egyáltalán fog még versenyezni.

Kép forrása: Photo Pin - a szabadon felhasználható és szerkeszthető képek gyűjteménye

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes