Zokni nélkül a pálya Európa-bajnokságon

A brit kvartett, Bradley Wiggins, Andy Tennant, Jon Dibben és Owain Doull tizenhat kört hajtott 3.55.243-as időt repesztve a svájci Grenchenben megrendezett pályakerékpáros Európa-bajnokságon, ezzel megszerezve az aranyérmet és bejelentkezve a 2016-is riói olimpiára.

Ez nem csak egy szándéknyilatkozat volt a részükről, hanem valami más is, egy divat kérdés, ugyanis úgy nyertek, hogy nem volt rajtuk zokni.

Az brit négyezres csapat már a 2014-es Nemzetközösségi Játékok során is zokni nélkül volt látható. A kérdés, hogy miért? Ez valami divat? Aerodinamikai előnye van? Vagy csak az elme játéka?

2012 végén az Nemzetközi Kerékpáros Szövetség betiltotta a kamásli viselését fedett pályán, mivel annak alapjában csekély aerodinamikai előnye van. A szabályzat ellenben kimondja, hogy a versenyeken a zokni, nem érhet följebb a lábszár közepénél.

A csapatok többsége a pálya Európa-bajnokságon normál zoknit viselt. Az aerodinamikai szakértő, Xavier Disley az Aero Coach vállalatától azt mondta, hogy a zokni nélküli versenyzés nem egy rossz döntés aerodinamikai szempontokból, de gyorsabb megoldásokra lenne a sportágnak szüksége.

„A csupasz láb jobb, mint a zokni, de nem jobb a speciális zokninál amit Wiggins viselt az egy órás világcsúcs megdöntésénél” - mondta Disley.

„Az ideális zokni olyan anyagból készül, mint az egybe mez. Egy normál zokni általában pamutból van, ez vastagabb, barázdásabb és van pereme is, ami légellenállást képez.”

Az egy órás világcsúcs megdöntéséhez Wiggins egy speciális hosszúszárú zoknit használt.
Nem csak egy cipzár volt a hátulján, hanem még halszálkás mintát is kiképeztek rajta, ami az elmélet szerint segíti a levegő áramlását a lábszáron, és ezzel csökkenti a légellenállást, aminek a segítségével energiát spórol.

Az olimpiai játékok között a jól sikerült fejlesztések többségével értelemszerűen várnak a cégek.

Mivel a versenyeket sokszor a másodperc tört részével lehet megnyerni, ezért minden technikai fejlesztés fontos.

A brit kerékpársport legendás társasága, a ’Secret Squirell Club’ kétségtelenül megmozgat minden követ a fejlesztések terén, hogy a brit csapat a lehető leggyorsabb lehessen Rióban. Ez lehet egy különleges, aerodinamikus zokni kifejlesztése is.

Kép forrása: Photo Pin - a szabadon felhasználható és szerkeszthető képek gyűjteménye

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes