Eneco Tour: Tim Wellens kopírozta tavalyi énjét

A tavalyihoz hasonlóan Tim Wellens (Lotto-Soudal) brilliáns versenyzést követően nyerte az idei Eneco Tour hatodik, királyszakaszát a belgiumi Houffalizében. Összetettben ezzel a verseny címvédője átvette a vezetést.

A hollandiai Heerlen és a belgiumi Houffalize között egy 198 kilométeres, igen-igen nehéz szakasszal folytatódott a 11. Eneco Tour. Ha a tegnapi penzum mini Amstel Gold Race volt, a mait egyértelműen a Liége-Bastogne-Liége kicsinyített másaként lehetett aposztrofálni - sok emelkedő, köztük a kőkemény La Redoute várt a kerekesekre. Újabb sorsfordító etapra számíthattunk.

A rajtot követően öten léptek el, Jan Polanc (Lampre-Merida), Mathiäs Brandle (IAM), Nikias Arndt (Giant-Alpecin), Sébastien Turgot (Ag2r) és Jerome Baugnies (Wanty-Groupe Gobert). 

Ez azonban csupán az első szökés volt, hisz hiába tudhattak magukénak olykor négy percnyi fórt is, az esélyesek csapatai - így a Lotto-Soudal és a LottoNL-Jumbo - tökéletesen kontrollálták a történéseket, s már a mindent eldöntő, három roufallize-i kör kezdetére bedarálták a szponzori feliratokat mezükön megmutató, s ezzel a mai tervet nagyjából végre is hajtó lószolókat. Indulhatott a tűzijáték.

Óriási káosz alakult ki, támadás támadást ért. Előbb Andrey Amador (Movistar) indított, majd Greg van Avermaet (BMC) és Tiesj Benoot (Lotto-Soudal) vezetésével nyolcan léptek meg kissé. Az attakok olyannyira megrostálták a mezőnyt, hogy a Cote Saint-Roche-ra és a Cote d'Achouffe-ra mindössze tizenkilencen maradtak az élen, benne az összetett legnagyobb esélyeseivel.

Ezt követően az idei Tour de France-on szakaszt nyerő Simon Geschke (Giant-Alpecin) és Michael Rogers (Tinkoff-Saxo) robbantott, előnyük egészen a Liége-Bastogne-Liégeről is ismert, már említett Saint-Roche-ig kitartott. Ekkor a címvédő Tim Wellens (Lotto-Soudal) kezdett szólóakcióba - a jó erőben lévő belga szándékain látszott, tavalyi teljesítményét szeretné kopírozni.

Fura ilyet a kerékpársportban mondani, de egyértelműen sikerült neki - mintha a 2014-es Benelux Kör hatodik szakaszát láttuk volna felvételről. Már az Arany Kilométerig stabil fórt alakított ki magának, a stabil üldözés elmaradt, Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) és brigádja nem volt elég erős, hogy visszahozza Wellenst, van Avermaet és Geschke pedig későn indított. Wellens köszönte szépen, és bő egy perces előnnyel nyerte meg az etapot, van Avermaet és Geschke mindössze a második-harmadik helyért meccselhettek. A peloton sok-sok részre szakadt, Kelderman mindössze a tizedik pozícióban érkezett.

Összetettben így Wellens vette át a vezetést, előnye bő minutum van Avermaettal és Keldermannal szemben a holnapi, záró etap előtt, mely Sint-Pieters-Leeuwből a Gerardsbeergen kockaköves emelkedőjére vezet. A 193,8 kilométeres etap során eldől, ki nyeri az idei Enecót, és változik-e a világ tavaly óta.

A kép forrása: közösségi média 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes