Tour: Greipelből újra előjött a Gorilla

André Greipel (Lotto-Soudal) nyerte az idei Tour de France ötödik szakaszát Amiens-ben. Az összetettet továbbra is honfitársa, Tony Martin (Etixx-QuickStep) vezeti.

Arras és Amiens között 189,5 kilométer várt a 102. Tour de France versenyzőire az ötödik nap során. A végig esővel és széllel tarkított, egyébiránt jó néhány első világháborús emlékművet érintő penzum egyetlen kategorizált emelkedőt sem tartalmazott, azaz egyértelműen a sprinterek hegyezhették lábaikat. 

Nem a megszokott séma szerint zajlott az etap. A rajtot követően Nicolas Edet (Cofidis) és Pierre-Luc Perichon (Bretagne-Séché) lépett el, ám előbbi hamar visszamaradt - érdekességre pont néhány perccel azelőtt, hogy egy komoly bukás rázta meg a pelotont, melyben több csapattársa, köztük Nacer Bouhanni is földre került. A francia bajnokságon elszenvedett sérüléséből felépülni látszó kiválóság olyannyira megütötte csuklóját, hogy a viadal feladására kényszerült. 

Edet tehát jóformán fölöslegesen lassított le Perichontól, aki egyedül nem sokáig húzta: a felépített három és fél perces fórt hamar, már a táv felére megsemmisítette a csúszós utakon lassú tempót diktáló mezőny (igaz, a részhajrát még megnyerte a francia, mögötte André Greipel (Lotto-Soudal), John Degenkolb (Giant-Alpecin), Mark Cavendish (Etixx-QuickStep) volt a sorrend). Nem sokkal később a Cannondale-Garmin használta ki a hatalmas oldalszél okozta viszontagságokat és szakította ketté a sort - hátul ragadtak a sebeiket nyalogatók, valamint néhány segítő, így Richie Porte (Sky) is. 

Elöl eközben folyamatosan váltogatta egymást a vezetéssel a Sky, a Tinkoff-Saxo és a BMC, miközben a zivatarban szinte percenként estek-keltek a kerekesek. 24 kilométerrel a vége előtt a fél csoport perecelt, így az eddigi Tour legbalszerencsésebbje címet viselő Thibaut Pinot (FDJ.fr) is, de szerencsére mindenki visszapattant járgányára - a peloton pedig a szokásokhoz híven bevárta őket. 

Jöhetett a vonatok formálása, majd pedig a mezőnyhajrá. Sokáig úgy tűnt, hogy a sárga trikós Tony Martin vezette Etixx-sor diadalmaskodik, ám Mark Cavendish elvesztette Mark Renshaw kerekét, így mindössze harmadik lett - a győzelmet ugyanis a hihetetlen végsebességet produkáló, bivalyerős André Greipel szerezte meg, megelőzve a későn robbantó Peter Sagant. A zöld mezes Gorilla tehát a második sík etapot is "behúzta", azaz hivatalosan is bejelentkezett a pontverseny első helyére - nem mellesleg Németország harmadik szakaszsikerét ünnepelheti, ráadásban a megkülönböztetett trikókkal. A legjobb ötöt egyébként két norvég, Alexander Kristoff (Katyusa) és Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka) egészíti még ki. Az összetett favoritok egytől-egyig megérkeztek a főmezőnyben.

A maillot jaune továbbra is Tony Martinon feszül, a zöld Greipelé, a fehér Sagané, a pöttyös Joaquim Rodriguezé (Katyusa), míg a csapatversenyt a BMC vezeti; a piros rajtszámot ezúttal a ma is hősiesen célba érő Michael Matthews (Orica-GreenEDGE) kapta. Holnap Abbeville és Le Havre között 191,5 kilométer a táv, az utolsó 850 méter pedig 7%-ban emelkedik - az erősebb dugattyúlábúakra, valamint a rövid kaptatókat kedvelőkre érdemes lesz figyelni.

A kép forrása: közösségi média

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes