Tour: Szakáll-Geschke, drámák, Mr. Erő

Egy hatalmas szökést követően Simon Geschke (Giant-Alpecin) nyerte az idei Tour de France 17. szakaszát. A sárga trikót magabiztosan őrzi Chris Froome (Sky), ugyanakkor alaposan felfordult az összetett.

A pihenőnapot követően immár az Alpokban van jelenése a 102. Tour de France mezőnyének. Digne-les-Bains és a Pra-Loup 1620 méteren húzódó csúcsa közé egy 161 kilométeres penzumot jelölt ki a szervezőbizottság, benne sorrendben két 3., egy 2., egy 1., s végül a záró, 2. kategóriás kaptatóval - az 1. kategóriás Col d'Allos a maga 2250 méteres tengerszint fölé emelkedésével az idei viadal legmagasabb pontjának számít. A Critérium du Dauphiné-ről már jól ismert vidéken újra a szökevényeké volt a főszerep.

A rajtot követően sokáig nem tudott igazi elmenés kialakulni (köszönhetően például a 33 C°-nak, mely alaposan megnehezítette a bringások dolgát), gyakorlatilag a fél peloton próbálkozott, mígnem egy bő harmincfős csoportnak sikerült ellépnie, benne többek között újfent Peter Sagannal (Tinkoff-Saxo), Thibaut Pinot-val (FDJ.fr), Rigoberto Urannal (Etixx-QuickStep) és az összetettben jól álló Mathias Frankkal (IAM). 

Előnyük folyamatosan nőtt a Sky vezette, igencsak megrostált sorral szemben, többen hamar leszakadtak, illetve feladták a versenyt. Sajnálatos módon erre a sorsra jutott a nap drámáját okozó Tejay van Garderen is, az összetett 3. helyén álló BMC-s amerikai betegséggel küszködik, s noha hősiesen megpróbált ott ragadni a riválisokkal, nem sikerült neki. Végül hosszas vánszorgást követően, fizikai és lelki fájdalmak közepette szállt be a csapatautóba...

73 kilométerrel a vége előtt Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) ijesztette be Chris Froome-ékat, ám akciója nem tartott sokáig. Utolérésével egyetemben eldőlt, hogy újra hazaér a szökés, hisz az élen nagyszerűen dolgoztak össze - Sagan vitte a részhajrápontokat, Serge Pauwels (MTN-Qhubeka) pedig a hegyi egységeket. 

Az egység nagyjából a Col d'Allos előtt bomlott meg. Simon Geschke (Giant-Alpecin) lószolta be ellenlábasait, akik csak akkor ébredtek, amikor már két percnél járt a német előnye. Pinot, Andrew Talansky (Cannondale-Garmin), Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo), Adam Yates (Orica-GreenEDGE) és Frank robbantott, majd még a tető előtt Pinot gondolta úgy, nem lenne rossz megfogni az Henri Desgrange-díjat is elvivő Geschkét.

A hosszú és veszélyes lejtmenetben azonban elesett a nagyon hajtó francia, így kizökkent ritmusából. Közben hátul, a mintegy tíz perces lemaradásban lévő összetett esélyesek néhány fős különítményében is elkezdődött a harc, Vincenzo Nibali (Astana) attakolt, majd Nairo Quintana (Movistar) és csapattársa, Alejandro Valverde is megkínálta Froome-ot, hiába. A downhillben aztán jött az újabb dráma, Contador akadt össze csapattársával, Michael Rogersszel, s hiába álltak meg hozzá többen - így a szökésből visszamaradt Sagan is -, óriási hátrányt szedett össze.

A Pra-Loupra aztán nem maradt sok izgalom, Geschke magabiztosan teljesítette az utolsó öt kilométert és szerezte (tökéletesen megérdemelve!) élete legnagyobb győzelmét, egyben a Giant első sikerét az idei Touron - nem mellesleg Jan Ullrich óta ő az első német, aki hegyi befutót nyer a Francia Körön. A második helyre Talansky csordogált be, míg a harmadik Urán lett - Pinot és Frank egészíti ki a legjobb ötöt, utóbbi ezzel bejött a legjobb tízbe összesítésben. 

A nagyok végül bő hét minutumra érkeztek, pontosabban az elszakadó Quintana, Froome kettős, majd Valverde és a végén megrogyó Nibali is abszolválta az etapot. Contador bő két percet kapott tőlük, s gyakorlatilag lemondhat minden dobogós reményéről...

Froome tehát egy újabb nappal került közelebb az idei Tour megnyeréséhez, miközben Quintana a második helynek és a fehérnek örülhet továbbra is. A harmadik Valverde, mögötte Geraint Thomas a negyedik (!!!), Contador pedig az ötödik - Frank szökésével a nyolcadik helyig lépett föl. Ezek is mutatják, hogy az Alpokban bármi megtörténhet... A pontversenyben Sagan előnye jóformán behozhatatlan, a hegyi összetettet szintén Froome vezeti, csapatban a Movistar áll az élen, míg a legagresszívabb kerekesnek járó piros rajtszám Geschkén feszül majd.

Holnap Gapból Saint-Jean-de-Maurienne-be tart a karaván, a 186,5 kilométeres távot három 3., három 2. és egy kiemelt kategóriás hegy is tarkítja - a vége sík, talán újabb etap lehet a vállalkozó kedvűeké.

A kép forrása: közösségi média

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes