Vuelta: Dumoulin győzött, újra pirosban

Tom Dumoulin nyerte az idei Vuelta a Espana egyetlen egyenkénti időfutamát Burgosban. A Giant-Alpecin hollandja ezzel újra átvette a vezetést összetettben - igaz, előnye nem nagy riválisaival szemben.

A pihenőnapot követően Burgos városában egy 38,7 kilométeres egyenkénti időfutammal folytatódott a 70. Vuelta a Espana. A verseny egyetlen kronójaként igencsak meghatározó szerepet szántak a szervezők a 17., egyébiránt sík és szeles szakasznak, s végül teljesült az előzetes terv - egy csapásra felfordult és végtelenül izgalmas lett az összetett.

A győzelmet - ahogy az szinte borítékolható volt - a Giant-Alpecin kerekese, Tom Dumoulin szerezte meg. A pazar formában lévő holland toronymagas esélyeshez méltóan teljesített, a penzumot tökéletesen felépítve, erejét kiválóan beosztva, a mezőnyből egyedül tekert 50 km/h feletti átlagot, 46:01-es idejét jóformán megközelíteni sem tudták. A második a Tinkoff-Saxo lengyelje, Maciej Bodnar, míg a harmadik (kisebb meglepetésre) Alejandro Valverde (Movistar) lett, mindketten közel egy perccel tempóztak lassabban Dumoulinnél.

Mögöttük rendkívül szoros versengés folyt, kattogtak a másodpercek, nagy szerepe volt a taktikának - végül Vasil Kiryienka (Sky) és Jerome Coppel (IAM) fért még be a legjobb ötbe. Érdemes megemlíteni Nairo Quintanát, a Movistar kolumbiai kiválósága a hatodik helyen zárt.

Ami azonban fontosabb, az egyrészt Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) és Johan Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE), másrészt az összetett elsőségéért hajtó Fabio Aru (Astana), Joaquim Rodríguez (Katyusa) kettős szereplése. Előbbiek, a két, viszonylag gyönge időfutammenő, ám az esetlegesen fel-felcsillanó madridi dobogóért fogát összeszorítva küzdő versenyző közül mindketten viszonylag elfogadhatóan, szűk három minutumos elmaradással abszolválták a napot.

S akkor el is érkeztünk a "nagyokhoz". Valljuk be, egy csapásra háromesélyessé vált az idei Vuelta. Az előbb induló olasz magához képest jól tekert, a végére kissé elfáradt, így 1 percet és 53 másodpercet kapott a riválistól; Purito ellenben pirosban könnyen lehet, hogy elátkozza ezt az egyenkéntit, a célban +3:06 szerepelt az eredményjelzőn...

A piros trikóért folyó harc ennek megfelelően a végletekig kiélezett és szoros, nem lehetne tippelni, ki nyeri az idei Spanyol Kört. Dumoulin fórja mindössze három szekundum Aruval szemben, de Rodríguez is lőtávolon belül van - s ki tudja, Quintanának nem-e lesz olyan támadása, mellyel szűk három perces elmaradását ledolgozza. Kíváncsian várjuk a folytatást.

Holnap például Roa és Riaza között csalfa 204 kilométer vár a pelotonra, a két 3. kategóriás kaptatót mintegy tizenöt kilométerre a végétől egy 1., a Puerto de la Quesera követi. Érdekes etapra van kilátás.

A kép forrása: közösségi média

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes