Napi eszpresszó 2015. augusztus 2. (13:00)

Napi hírösszefoglalónk szereplői Adam Yates, Greg Van Avermaet, Richie Porte, Emma Johansson, a Lengyel Körverseny valamint Davide Vigano.

Adam Yates: nem tudtam, hogy megnyertem a versenyt

Kissé zűrzavarossá vált a tegnapi Clasica San Sebastian befutója, hisz lényegében a véghajrában még a szervezők sem tudták, hogy most akkor ki is van az élen. Greg Van Avermaet támadott a legjobbkor, őt azonban egyszerűen elütötte az egyik motoros, így végül a mindössze 22 esztendős Adam Yates diadalmaskodott, aki még a célba érkezést követően sem volt biztos a győzelmében.

„Hihetetlen verseny volt. Végül én győztem, de nem voltam benne biztos, hogy ténylegesen is én nyertem-e? A rádió süket volt, és a közönség sem éppen úgy éljenzett, mint ahogyan általában szokott. Ettől függetlenül, pályafutásom legnagyobb győzelmét arattam. Amikor a motoros elesett, fogalmam sem volt róla, hogy van-e még előttem valaki. A sportigazgatóm elmondása szerint a televízió is Gilbert illetőleg Valverde csatáját mutatta, így még ők sem tudták, hogy én hol is lehetek. Nyertem, jövőre szeretném megvédeni a címemet,” – mondta az Orica-GreenEDGE csapatának kerekese Yates.

A BMC csapata érthető módon feldúlt volt a Clasica San Sebastian után

Greg Van Avermaet éppen a legjobbkor indult meg a Clasica San Sebastian utolsó emelkedőjén, amikor egy motoros elütötte. A belga kerekest, kvalitásait ismerve, vélhetően ezzel egy győzelemtől fosztották meg.

„Ebben az évben ez már a második alkalom, hogy csapatunk egy versenyzője balesetet szenved a szervezők hibájából egy World Tour versenyen. Gregtől és a BMC csapatától is elvettek egy győzelmet. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség ellenben semmit sem tesz azért, hogy ezek a problémák a jövőben ne ismétlődhessenek meg. Ez nem csak egy egyszerű sportbaleset. A csapatunk presztízst, megjelenést és egy kiemelkedő eredményt veszített el. Megfontoljuk a jogi lépés lehetőségét,” – adta ki sajtóközleményét az amerikai csapat.

Richie Porte a BMC csapatánál folytatja

Ami mindeddig csak pletyka volt, az most megerősítést nyert, azaz Richie Porte a Sky csapatától a BMC gárdájához igazol.

„Hivatalosan is üdvözöljük Richie Porte-ot a csapatunkban. Richie szerződtetése az elkövetkezendő esztendőre extra motivációt, tapasztalatot és elszántságot eredményez. Négy évvel ezelőtt már egyszer majdnem aláírt hozzánk, ám akkor végül egy másik csapatot választott,” – mondta Jim Ochowicz csapatvezető. Richie Porte legfőbb versenyei 2016-ban várhatóan a Párizs-Nizza, a Katalán Körverseny illetőleg a Tour de France lehetnek.  

Bombaátigazolás a hölgyek mezőnyében is

A 2016-os esztendőben csapatot vált az egyik legjobb női kerékpáros a svéd Emma Johansson is, aki az Orica-AIS gárdájából a brit Wiggle-Honda csapatához szerződik.

„Ennyi idő után új kihívásokra vágyom, ezért döntöttem úgy, hogy váltok. Sokat gondolkoztam már azon az elmúlt években, hogy befejezem a kerékpározást, de a riói olimpia nagyon motivál, szeretnék aranyérmet szerezni. Ehhez kiváló lehetőséget kínál a Wiggle-Honda csapata, ezért fogadtam el az ő ajánlatukat,” – nyilatkozta Johansson.

A mai napon rajtol a Lengyel Körverseny

Augusztus 2. és 8. között kerül megrendezésre a World Tour sorozat következő nagy versenye a Lengyel Körverseny. A hét szakaszos viadal két legnehezebb napja az ötödik és a hatodik etap lesz. Előbbi 223 kilométer megtételét követően ér Zakopane síközpontjába, míg utóbbi mondhatni a már megszokott Bukovina Tatranzka-i körpálya. Zárásként ráadásul még egy 25 kilométeres egyenkénti időfutam is vár a kerekesekre.

A 18 World Tour csapat mellett a lengyel pro-kontinentális CCC Sprandi Polkowice valamint a lengyel nemzeti válogatott is rajthoz áll a viadalon. Ami az esélyeket illeti előzetesen a regnáló világbajnok Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick Step) a viadal egyik nagy favoritja, aki Ion Izaggire (Movistar) és Diego Ulissi (Lampre-Merida) kettősével vívhat ádáz csatát. Rajtuk kívül további kiemelendő nevek: Jurgen Van den Broeck (Lotto-Soudal), Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) és Sergio Henao (Sky).

Davide Vigano nyerte a Portugál Körverseny 3. szakaszát

Boticas és Fafe között egy 172,2 kilométeres etappal folytatódott a Portugál Körverseny. Az etap vége egyértelműen a sprintereknek kedvezett, a győzelmet végül az olasz Davide Vigano (Team Idea) szerezte meg Gustavo Cesar Veloso (W52-Quinta da Lixa) és Manuel Cardoso (Tavira) előtt. Összetettben továbbra is Cesar Veloso áll az élen.  

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes