Napi eszpresszó 2015. augusztus 29. (10:00)

Napi hírösszefoglalónk szereplői Bert-Jan Lindeman, Jerome Cousin, Chris Froome, Daniel Martin, a kolumbiai vb keret, Stephen Roche, Tony Martin valamint Marc Soler

Lindeman: inkább voltam okos, mint erős

A Vuelta Espana hetedik szakaszán hazaért az első szökés, melynek végén a holland Bert-Jan Lindeman ünnepelhetett.

„Ez egy kiélezett játék volt. A vége már nem az erőről, mint inkább az észről szólt. Jó erőben éreztem magam, így tudtam, hogy ez lehet az én napom. Amets Txurruka volt közülünk a legerősebb, egy érthető módon kicsit tartottam is tőle. Egy ponton, amikor Jerome Cousin támadott leszakadtam, de sikerült még időben visszazárkóznom. Causin később bukott, Koshevoy pedig mindent kiadott magából. Kivártam, így az utolsó métereken magabiztosan nyertem meg a szakaszt” – mondta a LottoNL-Jumbo kerékpárosa Bert-Jan Lindeman.

Jerome Cousin: kisebb kerekeket kérek Karácsonyra

Jerome Cousin pályafutása egyik legnagyobb győzelmének kapujában állt, hisz a Vuelta hetedik szakaszának végjátékában messze a francia kerékpáros tűnt a legerősebbnek. Kereke azonban összeakadt Ilya Koshevoy kerekével, minek kapcsán Cousin a földre került. A francia bringás, így végül csak a negyedik helyen zárta a szakaszt.

„Egész évben csak szenvedek, most viszont egy hatalmas győzelem kapujában álltam. Karácsonyra kisebb kerekeket kérek. Nagyon csalódott vagyok, mintahogyan a csapat is az. Holnap újra megpróbáljuk” – nyilatkozta elkeseredetten az Europcar versenyzője.

Chris Froome megfőtt a hőségben

Chris Froome egy kissé megrogyott a nagy hőségben, így a Vuelta összetettjében a hetedik helyről a tizenkettedik pozícióba csúszott vissza. Hátránya jelen pillanatban 1 perc 22 másodperc az éllovas Esteban Chaves mögött.

„Ezen a napon nagyon meleg volt, ráadásul a levegő olyan szinten volt száraz, amit nem sokan tudnak elviselni. A legtöbben csak próbálták tartani a tempót, eszük ágában sem volt támadni. Froome is kapott néhány másodpercet, de ez nem a világ vége, nem pánikolunk. Tíz-húsz-harminc másodperc az idei útvonal ismeretében nem olyan nagy probléma. Nagyon fontos a regenerálódás, Chris remekül versenyzett, hisz nem hívott vissza magához sem engem, sem pedig Mikelt. Csapatszinten pedig messze a legjobban állunk” – mondta a jelenleg az összetett negyedik helyén álló Nicolas Roche.

Daniel Martin aláírt az Etixx-Quick Step csapatához

A tegnapi nap folyamán megerősítésre került, hogy az ír Daniel Martin a 2017-es szezon végéig aláírt a belga Etixx-Quick Step csapatához. Martin 2008 óta tekert Jonathan Vaughters kezei alatt a Garmin soránál.

„Nagyon örülök, hogy abban a csapatban folytathatom a pályafutásom, amely az elmúlt években egyfajta referenciaként szolgált a sportágat illetően. Bízom benne, hogy az Etixx-Quick Step mezében megújulhatok és előre léphetek egy szintet a karrierem szempontjából. Mentálisan és fizikálisan is úgy érzem, hogy erősebb lehetek, mint valaha” – nyilatkozta Martin a szerződéskötés bejelentését követően.

Bombaerős a kolumbiaiak bő kerete a világbajnokságra

Nairo Quintana, Esteban Chaves, Rigobert Uran és Sergio Henao is szerepel a richmondi világbajnokságra készülő bő kolumbiai keretben. Kolumbia az egyike annak a tíz országnak, amely kilenc fővel szerepelhet a vb-n, így érthető módon a szakvezetés célkitűzése nem kisebb, mint dobogóra állni.

A 12 fős bő keret: Nairo Quintana (Movistar Team), Rigoberto Urán (Etixx Quick Step), Sergio Luis Henao (Team Sky), Robinson Chalapud (Orgullo Antioqueño), Winner Anacona (Movistar Team), Járlinson Pantano (IAM Cycling), Daniel Jaramillo (Jamis Hagens Berman), Alex Cano (Team Colombia), Esteban Chaves (Orica GreenEDGE), Carlos Quintero (Team Colombia), Brayan Ramírez (Team Colombia) és Julián Arredondo Moreno (Trek Factory Racing).

Stephen Roche szerint Nibali esete vízválasztó lehet

Nem csillapodnak a kedélyek Vincenzo Nibali esete körül, aki mint arra emlékezhetünk, a kísérőautóval húzatta fel magát a Vuelta második szakaszán, amely a későbbiekben kizárást vont maga után. Ezúttal az 1987-es Tour de France győztese, Stephen Roche szólalt meg az ügyben.

„Nagyot csalódtam, nem csak Vincenzo Nibaliban, hanem a csapatában is. Ez a legrosszabb, amit tehetett a sportág szempontjából. A kizárás abszolút jogos volt, azonban véleményem szerint ez egy vízválasztó pillanat a sportág életében. Ami elég, az elég. Muszáj megváltoztatni a fennálló kultúrát. A bukás mindig is szerepet játszott a kerékpársportban, de a csalás nem” – vélekedett Roche.

Tony Martin nyerte a Tour du Poitou Charentes versenyét

Egy teljesen sík 198 kilométeres szakasszal zárult a Tour du Poitou Charentes szakaszversenye, melynek végén mezőnyhajrá döntött, amit kisebb meglepetésre Matteo Trentin (Etixx-Quick Step) nyert meg, így második részsikerét elkönyvelve a viadalon. A második Bryan Coquard (Europcar), míg a harmadik Adrien Petit (Cofidis) lett.

Összetettben már semmi sem változott, az időfutam döntött, így a világbajnokságra készülő Tony Martin (Etixx-Quick Step) ünnepelhetett Adriano Malori (Movistar) illetőleg Jonathan Castroviejo (Movistar) kettőse előtt. A pontversenyt Matteo Trentin (Etixx-Quick Step), a hegyi összetettet Rudy Kowalski (Roubaix-Lille Metropole), a legjobb fiatalnak járó fehér trikót Petr Vakoc (Etixx-Quick Step), míg a csapatversenyt a spanyol Movistar nyerte.     

Újabb francia siker a Tour de l’Aveniren

A Col de la Madeleine és a Col de Beau Plan emelkedőit is tartalmazó szakaszon döntő jelentőségű történések zajlottak a kis Touron, azaz a Tour de l’Avenir viadalán. A mezőny az etap végére egészen apró kis darabjaira hullott, a győzelmet végül Elie Gesbert (Franciaország) szerezte meg Marc Soler (Spanyolország) és Laurens De Plus (Belgium) kettőse előtt. Az eddigi éllovas Gregor Mühlberger (Ausztria) több mint nyolc percet kapott, így az utolsó szakasz előtt Marc Soler (Spanyolország) előnye összetettben bő egy perc.  

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes