Napi eszpresszó 2015. szeptember 12. (10:00)

Napi hírösszefoglalónk szereplői Alexis Gougeard, Tom Dumoulin, Fabio Aru, Rigoberto Uran, Alberto Contador, Mark Cavendish valamint Matteo Trentin.

Alexis Gougeard: pedig majdnem feladtam a versenyt

Az AG2R La Mondiale fiatal kerékpárosa Alexis Gougeard bizonyította, hogy fényes jövő állhat előtte, miután remek idei szezonját megkoronázva, megnyerte a Vuelta Espana 19. szakaszát. A francia kerekes a nap szőkéséből ment tovább, és végül magabiztosan győzött.

„Viszonylag gyors tempóban kezdődött a nap, belekerültem a szökésbe, de még csak meg sem fordult a fejemben, hogy esetlegesen haza érhetek. Amikor már vagy húsz másodpercnyi előnyöm volt a hegytetőn, akkor kezdetem el bizakodni. Viszont az avilai részen hirtelen csökkeni kezdett a differencia, én pedig önkívületi állapotba kerültem. A sportigazgatóm végig üvöltött a fülembe, de fogalmam sincs, hogy mit mondhatott, annyira csak a versenyre koncentráltam. Nagyon boldog vagyok, fantasztikus győzelmet arattam, pedig néhány nappal ezelőtt még fel akartam adni a versenyt”- mondta Gougeard a befutót követően.

Tom Dumoulin: Nem támadtam Aru bukásánál

A Giant-Alpecin csapata nagy magabiztossággal kontrollálta a főmezőnyt, miután a 24 fős elmenés meglépett a Vuelta Espana 19. etapja során.

„Éppen John Degenkolb mögött haladtam, amikor Aru elesett. Nem támadtam. A végén ellenben jó erőben éreztem magam, így próbáltam elől helyezkedni. Ez az újabb megszerzett három másodperc nagyon sokat érhet, de egy komoly szakasz még mindig hátra van. A csapatom ezúttal is fantasztikus munkát végzett. Fáradt vagyok, de mindenki más is ugyanolyan fáradt. Most már minden egyes szekundum nagyon sokat érhet” – nyilatkozta a verseny éllovasa Dumoulin.

Aru még megnyerheti a Vueltát

Fabio Aru hátránya jelen pillanatban hat másodperc Tom Dumoulin mögött, miután három másodpercet bukott riválisával szemben a Spanyol Körverseny 19. szakasza során.

„Aru még megnyerheti a Vueltát. Ehhez csupán egy jó taktikára, erőnlétre és egy kis szerencsére lenne szükségünk. Fabionak ezúttal rossz napja volt, de holnap újra nekilendülünk és talán minden máshogy alakul majd,” – nyilatkozta Aru csapattársa Luis Leon Sanchez.   

Rigoberto Uran nyerte a Quebec-i World Tour versenyt

Immáron hatodik alkalommal került sor a Quebec-i nagydíjra, melynek során 201 kilométer várta a mezőnyt 16 darab 12,6 kilométeres kör formájában. A 18 World Tour csapat mellett a francia Europcar, a német Bora-Argon 18, az ausztrál Drapac illetőleg a kanadai válogatott kapott meghívást az eseményre. A nap szökését Perrig Quemmeneur (Team Europcar), Cesare Benedetti (Bora-Argon 18), Darren Lapthorne (Drapac), Wouter Wippert (Drapac), Adam de Vos (Kanada) és Ryan Roth (Kanada) hatosa alkotta. Az elmenés legnagyobb előnye nyolc percnél tetőzött, azonban a mezőny értelemszerűen nem engedte haza érni őket, így mintegy negyven kilométerre a céltól utolérték a szextettet. Az utolsó körökben darabjaira hullott a főmezőny, a győzelmet végül egy remek szóló támadásnak köszönhetően Rigoberto Uran (Etixx-Quick Step) szerezte meg Michael Matthews (Orica-GreenEDGE) és Alexander Kristoff (Katusha) kettőse előtt.

Rigoberto Uran: a miénk volt a legerősebb csapat

Rigoberto Uran 500 méterrel a vége előtt lépett meg, s akármennyire is szerették volna a sprinterek csapatai, már nem tudták utolérni a Quebec-i nagydíjon.

„A miénk volt a legerősebb csapat a versenyen, olyan nevekkel érkeztünk, mint Michal Kwiatkowski vagy éppen Julian Alaphilippe. Végig nagyon aktívak voltunk. A taktika az volt, hogy amelyikünk a legjobb pozícióban van a végén, az próbálkozik az utolsó kilométeren belül. Jelen esetben most ez én voltam. Örülök, hogy sikerült győznöm, ez egy nagyon fontos siker a pályafutásomban” – nyilatkozta a belga csapattól az év végén távozó kolumbiai kerékpáros.

Contador új World Tour csapat alapításán gondolkodik

Alberto Contador már korábban bejelentette, hogy vélhetően a 2016-os idény lesz profi pályafutása utolsó szezonja. Ezt követően minden erejével alapítványa csapataira, azaz az U23-as illetőleg a junior sorra kíván összpontosítani. Sőt, szeretne az U23-as csapat tehetségeire alapozva egy új spanyol World Tour sort is tető alá hozni.

„Amikor életre hívtuk az alapítványt, az volt az elsődleges célunk, hogy lehetőséget biztosítsunk az ifjú tehetségek számára. Továbbgondolva ezt a koncepciót szeretnék életre hívni egy World Tour csapatot, amely ez által lehetőséget biztosítana a junior vonaltól egészen a legmagasabb szintre jutni a fiataloknak” – mondta a jelenleg a Tinkoff-Saxo csapatában versenyző Alberto Contador.

Cavendish és Armitstead vezeti a brit világbajnoki csapatot

Nagy-Britannia is kihirdette a szeptember 19-én kezdődi richmondi világbajnokságra utazó keretét. Az elit férfiak mezőnyében Mark Cavendish, míg a hölgyeknél a világkupa győztese Elizabeth Armitstead lesz a kapitány. Az U23-as fiúknál is bombaerős sorral állnak rajthoz, hisz Owen Doull és Alex Peters is ott lesz a keretben.

Elit férfiak: Ian Stannard (Sky), Mark Cavendish (Etixx-Quick Step), Ben Swift (Sky), Stephen Cummings (MTN-Qhubeka), Geraint Thomas (Sky), Andy Fenn (Sky), Luke Rowe (Sky), Scott Thwaites (Bora-Argon 18) és Alex Dowsett (Movistar)

Elit hölgyek: Lizzie Armitstead (Boels-Dolmans), Lucy Garner (Liv-Plantur), Alice Barnes, Molly Weaver (Liv-Plantur), Jessie Walker (Servetto-Footon) és Hayley Simmonds (Velosport)

Brit Körverseny: Matteo Trentin sikere Nottinghamben

Stoke on Trent illetőleg Nottingham között egy 192,7 kilométeres penzummal folytatódott a Brit Körverseny. A viszonylag technikás útvonalon mondhatni, hogy teljesen kettészakadt a mezőny, végül mindössze harminc kerekes maradt az élen. Nottinghamben Matteo Trentin (Etixx-Quick Step) bizonyult a legjobbnak, mezőnyhajrában megnyerve a szakaszt Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka) és Owain Doull (Team Wiggins) előtt. Összetettben továbbra is Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka) áll az élen.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes