Napi eszpresszó 2015. szeptember 6. (10:00)

Napi hírösszefoglalónk szereplői Alessandro De Marchi, Nairo Quintana, Boy van Poppel, az Astana csapata, Kris Boeckmans, Fred Rodriguez, Dylan Groenewegen, Tom-Jelte Slagter valamint Lisa Brennauer.

Alessandro De Marchi: nem én voltam a legerősebb

Egy viszonylag balszerencsés szezon végéhez közeledve, Alessandro De Marchi remek győzelmet aratott a Vuelta Espana tizennegyedik szakaszán. Sajnos a BMC csapatának háza táján mégsem tudtak felhőtlenül örülni, miután Samuel Sanchez kénytelen volt feladni a viadalt.

„Úgy gondolom, hogy nem én voltam a legerősebb, azonban jól taktikáztam és a legjobbkor indultam meg. Nem hittem, hogy ebben az idényben még bármilyen nagy eredményt elérhetek. Nagyon nehéz volt ez a nap, keményen kellett dolgoznunk az elmenésben. Cherel volt közöttünk a legjobb, azonban nem hagytam, hogy ellépjen, amely végül kifizetődött” – mondta a BMC versenyzője a díjátadót követően.

Nairo Quintana szeretne dobogóra állni

Egyszer lenn, máskor pedig fenn, mondhatnánk eleddig Nairo Quintana Vueltáját összegezve. Nos a kolumbiai kiválóság gyomorproblémáit követően remek teljesítményt nyújtva támadott, amellyel ismételten csak bejött az összetett első tíz helyezettje közé. Quintana azonban ezzel nem elégszik meg, célja, hogy Madridban az összetett dobogójára állhasson.

„Néhány rossz nap van mögöttem, de úgy tűnik, hogy a gyengébb periódust immáron átvészeltem. Szeretnék dobogóra állni összetettben. Számos olyan szakasz van még előttünk, amelynek során lehetőségem van faragni a hátrányomból. Viszonylag jó erőben érzem magam, remélem, hogy ennél már csak jobb leszek az utolsó hét folyamán” – nyilatkozta bizakodóan a Movistar kerékpárosa.  

Boy van Poppel a Vuelta hőse

Két szakaszgyőzelme ellenére a Trek Factory Racing csapatát sérülések és betegségek sújtják. Boy van Poppel jelen pillanatban a bányászlámpa tulajdonosa, azaz ő foglalja el az összetett utolsó pozícióját. Az idősebbik van Poppel fiú korábban bukott, így egy csúnya hematóma is hátráltatja, ráadásul két napja elég komoly gyomorproblémákkal küzd, ami igencsak megnehezíti a mindennapjait.

„Boy nagyon nehéz napokon van túl. Ennek ellenére nem adja fel, utolsó erejével is küzd. A sérülése szerencsére kezd javulni, így már nem érez akkora fájdalmat a kerékpáron. A gyomorproblémái miatt sajnos egy napig nem nagyon evett, ami igencsak legyengítette. Mindezek ellenére nagyon motivált. Szeretne még benne lenni egy szökésben a Vuelta során” – mondta Dirk Demol sportigazgató.   

Az Astana csapatát kitették az MPCC szervezetéből

A Hiteles Kerékpározásért Mozgalom, a szabályok megsértésére hivatkozva kizárta tagjai közül a kazah Astana csapatát. Mint ismeretes, még a Tour de France rajtja előtt látott napvilágot, hogy Lars Boom kortizol szintje túlságosan is alacsony, így a holland versenyzőt az MPCC szabályzatának értelmében vissza kellett volna léptetniük. Ezt azonban az Astana nem tette meg. A minap a szervezet meghallgatta Dmitriy Fofonov sportigazgatót az ügyben, végül azonban a kizárás mellett döntött, ami nem vet túl jó fényt a csapatra, a tavaly év végi doppingesetek illetőleg a licence megszerzésének kacifántos mizériáját követően. A szervezetnek jelen pillanatban 106 tagja van, ellenben idén több profi csapat is kilépett onnan.

Javul Kris Boeckmans állapota, de még mindig mesterséges kómában tartják

A Lotto-Soudal kerékpárosa augusztus 29-én esett hatalmasat a Spanyol Körverseny során, minek következtében súlyosan megsérült az arca és a tüdeje is. A tegnapi nap folyamán a kontrollvizsgálatok eredményei kismértékű javulást mutattak, ennek ellenére az orvosok a további altatás mellett döntöttek. Kris Boeckmans felépüléséért az egész kerékpáros társadalom szorít.

Újra visszavonul Fred Rodriguez

Ismételten csak bejelentette visszavonulását az immáron már a 42. életévét taposó Fred Rodriguez. Az egykori kiváló sprinter jelenleg a kontinentális Jelly Belly csapatának versenyzője, utolsó megmérettetése a jelenleg is zajló Albertai Körverseny.

„Nagyon jó érzésekkel tölt el, hogy az utolsó versenyemen szerepelhetek. 1992 óta mondhatom magam profinak. Ez egy igencsak hosszú pályafutás, amelynek minden pillanatára örömmel tekintek vissza. Az Albertai Körön ünneplem a születésnapom, ezért gondoltam úgy, hogy ez egy megfelelő alkalom a visszavonulásra” – mondta „Fast Freddy, aki a Saturn csapatában lett profi, de versenyzett a Mapei-Quick Step, a Domo-Farm Frites és a Davitamon-Lotto soraiban is. 2004-ben szakaszt nyert a Giro d’Italián, mindemellett négyszeres amerikai országúti bajnok. 2009-ben egyszer már visszavonult, ám két évvel később meggondolta magát és visszatért.

Fantasztikus befutót hozott a Brussels Cycling Classic

Immáron 95. alkalommal került megrendezésre a kiemelt kategóriás Brussels Cycling Classic egynaposa, melynek során a belga főváros körül 200 kilométer várt a mezőnyre. Persze a táv mellett a tizenhárom kategorizált fal sem könnyítette meg a kerékpárosok dolgát. Ennek ellenére a győzelem végül mezőnyhajrában dőlt el. A viadalt Dylan Groenewegen (Team Roompot) nyerte mindössze néhány milliméterrel, hisz a versenybíróság végül csak a célfotót követően tudott eredményt hirdetni. A második Roy Jans (Wanty-Groupe Gobert), míg a harmadik Tom Boonen (Etixx-Quick Step) lett.      

A negyedik szakaszon ugyanaz volt a koreográfia, mint a harmadikon

Jasper városa körül a verseny történetének első hegyi befutójára került sor az Albertai Körversenyen. A 162 kilométeres penzum végjátékában, megismétlődött a harmadik szakasz koreográfiája, hisz az első három helyezett ugyanabban a sorrendben ért célba. A szakaszgyőzelmet Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Garmin) szerezte meg Bauke Mollema (Trek Factory Racing) és Adam Yates (Orica-GreenEDGE) előtt. Összetettben Mollema még mindig őrzi a vezető helyét, előnye azonban már csak hat másodperc Slagter előtt.

Lisa Brennauer is duplázott

Lisa Brennauer (Velocio-SRAM) az egyenkénti időfutamot követően a Boels Rentals Tour ötödik szakasza során sem talált legyőzőre. Gennep környékén 126 kilométer várt a hölgyekre. Brennauer ezúttal mezőnyhajrában diadalmaskodott Kirsten Wild (Hitec Products) illetőleg Jolien d’Hoore (Wiggle-Honda) ellenében. Összetettben Brennauer nyolc másodperccel vezet Lucinda Brand (Rabobank-Liv) előtt.   

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes