Napi eszpresszó: megkezdődött a profi licencek kiosztása

Napi hírösszefoglalónk szereplői a World Tour illetőleg a pro-kontinentális csapatok első köre, az Astana, Jakub Mareczko valamint Geraint Thomas

Tizenegy csapat kapta meg az első körben a World Tour licencet

A Nemzetközi kerékpáros Szövetség nyilvánosságra hozta a profi csapatok előzetes listáját, amelynek értelmében, az első körben tizenegy gárda kapta meg a World Tour licencet. Ez a tizenegy sor az, amely már előzetesen is több évre volt jogosult a legmagasabb osztályban szerepelni, nevezetesen az AG2R La Mondiale, az Astana Pro Team, a BMC Racing Team, a FDJ, az IAM Cycling, a Movistar Team, az Orica GreenEdge, a Team Giant-Alpecin, a Team LottoNL-Jumbo, a Team Sky és a Trek Factory Racing. A többi csapat licencének odaítéléséről folyamatosan döntenek, mint ahogyan a dél-afrikai Dimension Data esetleges legmagasabb osztálybeli besorolásáról is hamarosan határozat születik.

Négy új gárda a pro-kontinentális sorok között

A World Tour licencek mellett természetesen a pro-kontinentális csapatok nevesítése is megkezdődött. Az első fázisban tizenhét gárda kapta meg a másodosztályú licencet, köztük négy új sor is a francia Delko Marseille Provence KTM, a brazil Funvic Soul Cycles-Carrefour, a brit One Pro Cycling valamint a lengyel Verva Activejet Pro Cycling Team. Az első körben hat csapatot - Bardiani-CSF, CCC Sprandi Polkowice, Cult Energy-Stölting Group, Direct Energie (volt Europcar), Roth-Skoda és Tharcor (volt Southeast) szólítottak fel soron kívüli hiánypótlásra. A másodosztályt előreláthatóan így 23 csapat alkotja majd.

Véget ért az Astana kálváriája, probléma nélkül a legmagasabb osztályban a kazahok

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség döntése érdekében a kazah Astana csapata megkapta a World Tour besorolást a 2016-os évadra, ezzel talán lezárva azt a kálváriát, amely az elmúlt év végén az első osztályú illetőleg a kontinentális csapat körüli doppingügyek kapcsán tört ki.

„A csapatot négy hónapon keresztül követtük minden megmozdulásában. Megfeleltek valamennyi követelmények, teljesítették az elvárásainkat, így megérdemelten kapták meg az első osztályú besorolást” – írja az UCI sajtóközleménye.

Jakub Mareczko a Giro d’Italia bemutatkozásra készül

A nemrég véget ért Tahiu Lake Körversenyen, a fiatal olasz sprinter Jakub Mareczko kilenc szakaszból hét alkalommal diadalmaskodott, ezzel toronymagasan megnyerve a viadal összetettjét. Ráadásul ezt megelőzően a Hainani Kör során is nyert egy etapot, így 18 versenynap alatt nyolc győzelmet szerezve zárta az évet.

„Nem gondoltam volna, hogy ennyi győzelmet szerezhetek az év utolsó szakaszában. Tudtam, hogy sprinterként lehet esélyem egy jó összetettbeli eredményre, de aztán szakaszról szakaszra egyre jobb erőben éreztem magam, és, hát győzelem követett győzelmet. Ez egy hatalmas lépés a karrierem szempontjából, és egy hatalmas lépés a Giro d’Italián való bemutatkozásom okán is. Szeretek Ázsiában versenyezni, jövőre kipróbálom magam a Langkawi Körön is” – mondta elégedetten a Southeast kerekese Mareczko.

Geraint Thomas az év legjobb kerékpárosa Walesben

Az E3 Harelbeke során aratott fantasztikus győzelme, valamint az egész évben mutatott remek teljesítménye kapcsán, nem meglepő módon a Sky kerékpárosa Geraint Thomas érdemelte ki a „Wales legjobb kerékpárosa” címet. Thomas mellett Ciara Horne, Amy Roberts és Elinor Barker teljesítményét is díjazták.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes