A Velon függelékét egyelőre nem írják alá

Egyik oldalon a World Tour versenyzők és képviseletük, másik oldalon a csapatok és a Velon szervezet között alakult ki nézeteltérés, miután a napvilágra jutott függelék kérdéseket vetett föl a képi anyagok szerzői jogát, a versenyzők privát szféráját, illetve egyéb dolgokat illetően.

A CPA és több versenyző ügyvédje arra utasította a versenyzőket, hogy egyelőre ne írják alá a függeléket. A dokumentum megosztó; olyan kötelességeket helyez a versenyzőkre, amik túlnyúlnak a csapattal kapcsolatos ügyeken. Ha nem oldódik meg hamarosan ez a szituáció, dugába dőlhet a Velon elgondolása, miszerint megerősítik a tagjai gazdasági helyzetét.

A helyzet háttere

A Velon csoportot 2014 novemberében indították, és jelenleg a 17 World Tour csapatból 11 tagja, emellett két gárda csatlakozása folyamatban van. Általános célja, hogy egy jobb és fenntarthatóbb gazdasági jövőt teremtsen a sportnak.

A Tuttobici előző héten lehozta a Velon függelékét, ami a lap szerint számos téren sérti a személyiségi jogokat.

„A Velon nevében elmondhatom, hogy semmilyen téren nem veszünk részt egy versenyző szerződésének kialakításában sem” - mondta a Velon szóvivője. „Továbbá egyik versenyző megállapodásában sem vagyunk érintettek, legyen szó a CPA és AIGCP-vel, vagy a csapatok és versenyzők közötti egyezményekről. A „Velon Függelék” elnevezés egyáltalán nem helyes. A Velon nem ad hozzá semmit a versenyzők szerződéséhez, és természetesen nem ragaszkodik, hogy akármelyik versenyző aláírjon bármit is.”

„Nagyon rafinált válasz volt, hiszen gyakorlatilag igaz, de teljesen félrevezető” - fogalmazott egy személy, aki nem szerette volna felfedni kilétét.

A versenyzők kerékpárjára szerelt kamerák képi anyagának szerzői jogáról is komoly vita folyik.

„A kamerák a kerékpárokon a legizgalmasabb anyagokat produkálják. A Velon akarja az anyag jogait. Természetesen az ASO azt mondja: „nem, a miénk, a mi versenyünkön vagytok, ezért a miénk” - folytatja a szóvivő.

Hozzátette, hogy a Velon csoportban lévő csapatok a versenyzőkkel kötött szerződésekkel akarják megakadályozni, hogy az ASO tovább csökönyösködjön ezen a téren.

Ezen kívül számos téren keltett  kételyeket a tervezet, hiszen a kiszivárgott dokumentumban - aminek szemmel láthatóan „Velon Függelék” a címe -, említést tesznek arra vonatkozóan is, hogy a versenyzők hozzájáruljanak ahhoz, hogy a csapatuk érzékeny személyes adatokat dolgozzon fel. Mindezt „annak érdekében, hogy adatbázisokat és/vagy élő „data feedeket” hozzanak létre”.

Nem kérdés: alaposan újra kell gondolni a problémákat okozó pontokat.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes