Elia Viviani sokat fejlődött idén a Sky-nál

Olimpiai aranyat szeretne pályán és kapitányi szerepkört Katarban a világbajnokságon a Sky olasz kerékpárosa.

Elia Viviani két győzelemmel bizonyította Abu Dhabiban, hogy 2015-ra a mezőny egyik leggyorsabb sprinterévé vált.

A 26 éves veronai kerékpáros idén szemlátomást sokat fejlődött a Sky-nál, elsősorban a tisztább célkitűzéseknek és a jobb támogatottságnak köszönhetően.

Kilenc versenyt nyert, köztük élete első Giro d’Italia szakaszgyőzelmét is megszerezve. Nyert egy szakaszt a Dubai Körversenyen még februárban, legyőzve Mark Cavendisht és kiváló szezonzárásként háromszor tudott győzni a Brit Körön. Abu Dhabiban maga mögé utasította az olasz Andrea Guardinit (Astana) és a friss világbajnok Peter Sagant (Tinkoff-Saxo) is.

Viviani volt az olaszok egyik sprintere a richmondi világbajnokságon, tudván, hogy kibírja a kisebb emelkedőkkel tarkított penzumot. Sagan támadása az utolsó körben lerombolta Viviani reményeit, még egy érem megszerzésének a lehetőségét is a múltba temetve, de ő ennek ellenére is bízik abban, hogy a 2016-os világbajnokságon, az olasz válogatott kapitánya lehet majd.

„Bíztunk benne, hogy sikerül tíz győzelmet szerezni a szezonban, de elrontottuk az első szakaszt itt Abu Dhabiban. Ez nem okoz problémát, hisz a kilenc győzelem sem kevés. Idén úgy éreztem tényleg javultam a Sky-nál. Eldöntöttük, hogy mik a fő célkitűzések és megtettünk ezekért mindent” - nyilatkozta Viviani.

„Fejlődtem a sprintekben és érzem, hogy fel tudom venni a versenyt a világ legjobb sprintereivel. Lépésről-lépésre fejlődtem, de a Sky, hatalmas segítség volt ebben. Új motivációra találtam és szerencsére sok erős csapattárs volt körülöttem. Most egy újabb lépésre lesz szükségem, azt hiszem megcélzom a jövő évi  klasszikusokat. Megfelelő odafigyeléssel és felkészüléssel, nem gondolom, hogy az olyan klasszikusok, mint a Milánó-Sanremó, a Gent-Wevelgem, a hamburgi egynapos és a GP Plouay elérhetetlen lenne.”

Amíg a legtöbb versenyző az Abu Dhabi Körverseny után pihenőbe kezd, addig Viviani átül a pályakerékpárra és rajthoz áll a közelgő Európa Bajnokságon Grenchenben.  Pontokat gyűjt, hogy bebiztosítsa kvalifikációját a jövő évi olimpiai játékok omnium versenyszámában. 2012-ben lecsúszott az éremről Londonban és meggyőződése, hogy tud ennél többet is, így négy évvel később az országúti versenyzést összeegyeztetve a pálya kerékpározással, gőzerővel készül Rióra.

„Még húsz napig koncentrálnom kell, mert fontos pontokat szereznem az olimpiai kvalifikációt illetően. Fontos lesz a pályaversenyzés jövő nyáron, de bízom egy jó országúti szezonban is,” – vélekedett az esélyeiről.

 „A katari világbajnokság egy fontos verseny lesz számomra 2016-ban. De egy erős csapatra van szükség, akik együtt tudnak dolgozni,” - mondta, talán utalva arra, hogy richmondban ez nem sikerült túlságosan jól az olasz csapatnak.

„Ez nem egyszerű feladat, hiszen a nemzeti csapatban különböző klubcsapatokból érkeznek a versenyzők. Egy jó társaságra van szükségünk. Ennek tökéletesnek kell lenni” – zárta gondolatait Elia Viviani.

Kép forrása: Photo Pin - a szabadon felhasználható és szerkeszthető képek gyűjteménye

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes