Le Chiffre du jour: 4. szakasz Cambrai

Egy különösen izgalmas és jó szakasz után – amely sajnos egy hatalmas bukást is hozott – ma a klasszikus menőké lesz a főszerep.

Seraing – Cambrai 223.5 kilométer

A tavaszi klasszikusok folytatódnak. A tavalyi nagy sikerre való tekintettel ezúttal sem maradhattak ki a kockaköves pavék az útvonalból. Összesen 13,3 kilométernyi kockakő hét szektorra osztva, ebből hat az utolsó 40 kilométeren belül. Sok múlhat ezen a napon. A mezőny 103 kilométer megtételét követően éri el az első pavét még Belgiumban a Pont-a-Celles a Gouy-lez-Pieton (1800m) személyében. Ezt követi a Famars (1200m), a Verchain-Maugre (1600m), a Saulzoir (1200m), a Saint-Python (1500m), a Queivy (3700m) és a Carnieres (2300). A legnehezebb szektor előzetesen talán az utolsó előtti Queivy 3700 métere.

Ami az esélyeket illeti az összetett menők legfőbb célja az időveszteség nélküli túlélés, míg a szakaszgyőzelemért előreláthatóan John Degenkolb (Giant-Alpecin), Alexander Kristoff (Katusha) és Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo) hármasa küzdhet meg. Rajtuk kívül mindenféleképpen meg kell említeni Zdenek Stybar (Etixx-Quick Step), Greg Van Avermaet (BMC) és Matteo Trentin (Etixx-Quick Step) trióját.   

83 éve ezen a napon vette át az 1932-es Tour de France második szakaszán a Mailot Janue-t Kurt Stoepel. Ő volt az első német, aki a kerékpárosok legbecsesebb ruhadarabját viselhette. A belga Jean Artstől szerezte meg a mezt, akit a vallonok nem támogattak a verseny alatt, a flamand-vallon ellentét miatt. (Aerts flamand volt).

79 éve ezen a napon rajtolt el a 30. Francia Körverseny. A verseny képe 1936-ban végleg megváltozott. Leo Blum szocialista kormánya bevezette a fizetett szabadságot. A Tour eddigi népszerűsége sem volt rossznak mondható, de innentől nyaralók ezrei, tízezrei álltak az utak mellett és biztatták a kedvenceiket szabadságuk alatt. Ezen a Touron indultak először Román és Jugoszláv és Holland csapatok is. Előbbi két csapatból senki sem tudta befejezni a versenyt. A hollandok közül hárman is elértek Párizsba.

60 éve ezen a napon indult útjára a 42. Tour de France. Az első szakaszt Miguel Poblet nyerte. Ő lett az első spanyol, aki viselhette a sárga trikót és vezette a Tourt. Ezen a szakaszon használtak először célfotót a befutónál.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus
tuttobici
bikeexpress
samcycling
triumviragos
ekszermeglepetes